Hopp til innhold

Saudi-Arabias kronprins kobles til privatflyene som ble brukt dagen journalisten ble drept

Privatflyene som de mistenkte gjerningsmennene brukte i forbindelse med drapet på journalisten Jamal Khashoggi tilhørte et selskap som var overtatt av Saudi-Arabias kronprins, melder CNN.

o1WQhswL3kU Khashoggi inn i konsulatet

SISTE BILDE: Jamal Khashoggi går inn til sin egen død. 2. oktober 2018 ventet en gruppe saudiarabiske drapsmenn på ham inne konsulatet i Istanbul.

Foto: AFP

Den 2. oktober 2018 gikk journalisten Jamal Khashoggi inn i Saudi-Arabias konsulat i Istanbul. Han ble aldri bli sett igjen.

Samme dag som Khashoggi besøkte konsulatet, ankom flere personer fra saudisk etterretning med privatfly fra Riyadh i Saudi-Arabia til Istanbul.

Ifølge CNN kobles nå disse privatflyene til Saudi-Arabias kronprins, Mohammed bin Salman.

CNN har fått tilgang til dokumenter som er stemplet «topphemmelige» og signert av en saudiarabisk minister som skal ha videreformidlet ordrene til kronprinsen.

FILE PHOTO: Saudi Arabia's Crown Prince Mohammed bin Salman attends a meeting with U.S. Secretary of State Mike Pompeo in Jeddah

Mohammed bin Salman benekter at han kjente til drapsplanene og har fått støtte fra både sin far kong Salman og daværende president Donald Trump.

Foto: POOL New

Rapport offentliggjøres torsdag

Biden-administrasjonen ventes å offentliggjøre en etterretningsrapport som sier at Saudi-Arabias kronprins godkjente drapet på Jamal Khashoggi, ifølge Reuters.

Nyhetsbyrået siterer onsdag kveld fire ikke navngitte kilder med kjennskap til den nedgraderte rapporten som ventes å bli offentliggjort torsdag.

Her skal vurderingen være at kronprins Mohammed bin Salman godkjente og sannsynligvis beordret drapet på journalisten Khashoggi i Istanbul i 2018.

– Fortell sannheten

Amerikansk etterretning har tidligere konkludert med «middels til høy sikkerhet» at drapet ble beordret av Saudi-Arabias kronprins, som er landets reelle leder.

Mohammed bin Salmans forlovede, Hatice Cengiz har de siste årene snakket med politikere og ledere verden over for å få plassert ansvaret der det hører hjemme.

– Jamal var alt for meg. Han var begynnelsen og slutten. Da jeg møtte ham var han begynnelsen på mitt nye liv. Han var min kommende ektemann. Da han ble drept var det slutten på mitt tidligere liv, skriver Cengiz i et skriftlig intervju med NRK og Jyllands-Posten.

– De som kjenner sannheten bør fortelle sannheten. Og USA kjenner sannheten. Amerikanerne vet hvem som ga ordren til drapet og hvem som sendte drapsmennene til Istanbul, sier Cengiz.

FN og CIA gransket drapet

Både CIA og FN har utført undersøkelser og konklusjonene er klare.

FN-rapporten identifiserer personen som gav ordren, ifølge Cengiz. FNs etterforsker Agnès Callamard plasserte ansvaret hos Saudi Arabiske myndigheter.

CIA lekket sin konklusjon om at det var kronprins Mohammed bin Salman som gav ordre om likvidasjonen. Siden forsøkte Kongressen å få Trumps administrasjon til å offentliggjøre rapporten, men uten hell.

SISTE NYTT

Siste nytt