Ble valgt til Sikkerhetsrådet - takket nei

Saudi-Arabia sier nei til en plass i FNs sikkerhetsråd dagen etter at landet ble valgt inn.

Møte i Sikkerhetsrådet

Fra et møte i Sikkerhetsrådet om Syria 27. september i år. Saudi-Arabia takker nei til en plass rundt bordet i salen som er tegnet av den norske arkitekten Arnstein Arneberg.

Foto: Adrees Latif / Reuters

Saudi-Arabia ble torsdag valgt som et av de fem nye medlemmene til plassene i Sikkerhetsrådet som roterer mellom ulike medlemsland.

I dag kom meldingen om at landet takket nei til plassen samtidig som de anklaget Sikkerhetsrådet for dobbeltmoral når det gjelder arbeidet med å få en slutt på konflikter.

– Kongeriket ser at metodene og arbeidsmekanismene og dobbeltmoralen i Sikkerhetsrådet forhindrer det fra å ta ansvaret når det gjelder fred i verden, skriver det saudiarabiske utenriksdepartementet i en pressemelding.

Videre heter det at Saudi-Arabia ikke kan ta sin plass i rådet før det er innført reformer, men det spesifiser ikke hvilke reformer det er snakk om.

Skyldes Syria

Det er FNs manglende evne til å løse borgerkrigen i Syria og konflikten mellom israelere og palestinere som står bak Saudi-Arabias nei.

– Mislykkendet i å finne en løsning for palestinerne på 65 år har ført til at en rekke kriger som har truet verdensfreden, skriver utenriksdepartementet.

Det viser også til Syria og skriver at «å la regimet i Syria drepe sitt eget folk med kjemiske våpen .... uten å konfrontere det eller innføre sanksjoner .... er bevis for Sikkerhetsrådets manglende evne til å utføre sine plikter»

Landet har støttet opposisjonen i Syria og skal ha forsynt opprørere med våpen og annet utstyr.

De har vært en av de sterkeste tilhengerne i å få avsatt president Bashar al-Assad og ønsket også at USA skulle gjennomføre et militært angrep mot
regimet i Damaskus etter det kjemiske angrepet utenfor byen i august.

Fire andre valgt inn

De andre fire landene som torsdag ble valgt inn for en toårsperiode er Tsjad, Chile, Litauen og Nigeria.

Sikkerhetsrådet har i alt 15 plasser, hvorav fem er avsatt til vetomaktene USA, Kina, Russland, Storbritannia og Frankrike.

Hvert år byttes fem av de roterende medlemslandene ut. Det er ikke klart om Saudi-Arabia vil bli erstattet, eller om en plass i Sikkerhetsrådet vil bli stående tom.

SISTE NYTT

Siste nytt