Saudi-Arabia svarer på Irans mulige atomopprustning

En høytstående saudi-arabisk diplomat sier at Saudi-Arabia også kommer til å skaffe seg atomvåpen, dersom Iran gjør det.

Turki al-Faisal

ADVARER: Den saudi-arabiske diplomaten Turki al-Faisal advarer NATO om at Saudi-Arabia vil skaffe seg atomvåpen, dersom Iran gjør det.

Foto: MIKE FINN-KELCEY / REUTERS

Prins Turki al-Faisal, saudi-arabisk diplomat og medlem av den regjerende kongelige familien, advarer NATO om at det kan bli atomkrig i Midtøsten, dersom Iran utvikler atomvåpen.

Dersom det finnes noe slikt, kommer Saudi-Arabia til å bli nødt til å følge retningslinjer som kan føre «potensielt dramatiske konsekvenser», skriver The Guardian.

– Vi må følge etter

Turki al-Faisal, som også er tidligere sjef for den saudi-arabiske etteretningstjenesten, og tidligere Washington-ambassadør, vil ikke gå nærmere inn på hva disse retningslinjene går ut på, men talsmann for prinsen sa i går at prinsens beskjed er klar.

– Vi kan ikke leve i en situasjon der Iran har atomvåpen, og vi ikke har det. Det er så enkelt som det, sier talsmannen.

– Hvis Iran utvikler atomvåpen, vil det være uakseptabelt, og vi vil måtte følge etter, sier talsmannen.

Offisielle regjeringskilder i Riyadh, hovedstaden i kongedømmet Saudi-Arabia, sier at Saudi-Arabia motvillig vil måtte fortsette med sitt eget atomprogram som følge ryktene om Irans opprustning.

Turki al-Faisal mener også at «fredelig bruk av atommakt, er en rett for alle nasjoner».

«Papirtiger med metallklør»

Prinsen var en av talerne på et hemmelig NATO-møte i Cambridgeshire i England tidligere denne måneden.

Ifølge The Guardian, som har fått tak i møtedokumentene, fortalte Turki al-Faisal at Iran var «en papirtiger med metallklør», og at landet «forsyrrer og destabiliserer» hele regionen.

SISTE NYTT

Siste nytt