Saudi-Arabia bryter diplomatiske forbindelser med Canada

Saudi-Arabia utviste mandag den canadiske ambassadøren til landet og kalte samtidig hjem sin egen utsending til Canada i protest mot «innblanding».

Amnesty demonstrerte utenfor Saudi-Arabias ambassade i 2017

BRYTER FORBINDELSER: Saudi-Arabia vil ha seg frabedt innblanding fra Canada i sine indre anliggender. Landet bryter de diplomatiske forbindelsene med Canada etter at Canada oppfordret landet til å løslate den fengslede bloggeren Raif Badawi og hans søster. Bildet er fra en demonstrasjon som Amnesty arrangerte utenfor Saudi-Arabias ambassade i Oslo i fjor.

Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Handelsforbindelsene med Canada er også lagt på is inntil videre i protest mot det Saudi-Arabia omtaler som «innblanding i landets interne anliggender» fra Canadas side.

I en Twitter-melding fra utenriksdepartementet gjør saudiarabiske myndigheter det klart at monarkiet ikke aksepterer innblanding og diktering fra andre land.

Laster Twitter-innhold

Landet truer også med at videre innblanding fra Canada side, betyr at Saudi-Arabia kan blande seg inn i Canadas saker.

Kastes ut med 24 timers varsel

Deretter følger beskjeden om at ambassadøren til Canada kalles hjem «for konsultasjon», og at den canadiske ambassadøren til Saudi-Arabia har 24 timer på seg til å forlate landet.

Utenriksdepartementet i Riyadh skriver på Twitter at «den negative og overraskende holdningen til Canada, bygger på en feilaktig påstand som er totalt uriktig».

Fryser handel og investeringer

Raif Badawi

FENGSLET: Raif Badawi er en liberal blogger som har kjempet for ytringsfrihet i Saudi-Arabia. Han sitter fengslet for å ha fornærmet islam.

Foto: Amnesty

Kommersiell samhandling og investeringer landene imellom fryses inntil videre.

Canada har den siste tiden kommet med gjentatte krav om at Saudi-Arabia setter fri menneskerettighetsaktivister som er fengslet i en bølge av arrestasjoner.

Den canadiske ambassaden i Riyadh har blant annet uttrykt at den er alvorlig bekymret over arrestasjonene, der blant andre Samar Badawi ble pågrepet.

Samar Badawi

ARRESTERTE SØSTER: Samar Badawi.

Foto: Amnesty International

Hun er søsteren til den fengslede bloggeren Raif Badawi, som flere ganger er foreslått til Nobels fredspris, og som ble tildelt Sakharov-prisen i Norge i 2015.

1000 piskeslag

Raif Badawi soner en 10 år lang fengselsstraff i hjemlandet for å ha fornærmet islam, mens hans kone og barn har bosatt seg i Canada.

Også utenriksminister Chrystia Freeland fra Canada har vært på Twitter med sin sympatierklæring.

– Svært bekymret over å høre at Samar Badawi, søster til Raif Badawi, er pågrepet i Saudi-Arabia, skrev hun, med oppfordring til løslatelse av Badawi.

Laster Twitter-innhold
Knut Nærum demonstrerer

PROTESTER: I 2015 arrangerte Amnesty en demonstrasjon til støtte for Badawi utenfor Saudi-Arabias ambassade i Oslo. Forfatteren Knut Nærum var blant dem som holdt appell. De tre siste årene har Amnesty arrangert ukentlige demonstrasjoner utenfor ambassaden.

Foto: Braastad, Audun / NTB scanpix

SISTE NYTT

Siste nytt