Hopp til innhold

Satte fyr på parlamentet etter presidentens nye valgseier

President Ali Ben Bongo anklages for valgfusk i et av Afrikas rikeste land, Gabon. To personer ble drept da garden angrep opposisjonen i natt.

Demonstranter som støtter opposisjonen i Gabon

PROTESTERER: Demonstranter som støtter opposisjonsleder Jean Ping tok til gatene i går fordi de mener deres kandidat var den rette vinner av presidentvalget i Gabon.

Foto: MARCO LONGARI / Afp

Bongo har vunnet valget med vel 5.000 flere stemmer enn motkandidaten Jean Ping. Det hevder regjeringen i landet, men opposisjonen protesterer.

I går satte demonstrantene parlamentet i brann, veltet biler og tente på. Butikker ble ranet, en bank ble plyndret. Væpnet sikkerhetspoliti skjøt med skarpt i hovedstaden Libreville. Flere ble såret.

Ved midnatt angrep presidentgarden opposisjonens hovedkvarter. Det var der to av Pings medarbeidere ble drept, ifølge ham selv.

Tirsdag opplyser innenriksdepartementet at 1000 personer er arrestert etter nattens opptøyer.

Valgtyven Bong

Opposisjonen hevder at regjeringen har stjålet valgseieren og beskylder presidenten for valgfusk. Ifølge valgkommisjonen fikk Bongo over 98 prosent av stemmene i sitt distrikt. Der skal valgdeltakelsen ha vært på over 99 prosent. EUs observatører er langt fra imponert over måten valget ble gjennomført på.

Slike tall viser at regjeringen har stjålet seieren, hevder opposisjonen, med lederen Ping i spissen. Han er en erfaren diplomat og etterkommer av en kinesisk handelsmann og en lokal høvdingdatter.

Demonstranter satte fyr på parlamentet

PARLAMENTET BRANT: Demonstrantene satt fyr på parlamentsbygningen i hovedstaden Libreville i går fordi de mener presidenten fusket seg til valgseier.

Foto: MARCO LONGARI / Afp

Pianisten og presidenten

GABON-FRANCE-BONGO-FUNERALS -

FORTSATT PRESIDENT: Ali Ben Bongo er utropt som vinner av valget i Gabon.

Foto: MARTIN BUREAU / AFP

Ali Bongo har fartstid som minister i sin fars regjering. Han har fransk som morsmål og er utdannet ved Sorbonne med doktorgrad i juss. Han snakker engelsk flytende, men er dårligere i lokale språk.

Presidenten er en fotballgal Real Madrid-tilhenger og en habil bossa-jazz-pianist. Han skal ha vurdert en musikerkarriere og har skrevet musikken til en spillefilm. Bongo tok fornavnet Ali da far og sønn konverterte til Islam i 1973.

Nå er han utropt som vinner av valget, slik han ble det i etter det voldelig valget i 2009.

Gabon, et familieanliggende

Far og sønn har hatt makten over det lille oljerike landet siden 1967. Faren var president i 42 år. Han var det afrikanske statsoverhodet som hadde sittet lengst ved makten da han døde i 2009.

Han hadde et tett samarbeid med den tidligere kolonimakten, Frankrike. Under sønnens styre er forholdet blitt langt dårligere. Den franske presidentens sosialistparti anerkjente tidlig opposisjonsleder Ping som vinner av valget.

En mann døde av skadene han fikk under en demonstrasjon

TO DREPT: En pleier skrur av oksygenflasken etter at en av demonstrantene døde på sykehuset av skadene han fikk i demonstrasjonen under valget natt til torsdag. En annen døde også under demonstrasjonen.

Foto: MARCO LONGARI / Afp

Gabon er velstående etter afrikansk målestokk. Landet er medlem av OPEC og har store oljeressurser utenfor kysten. Økonomien er sårbar i forhold til vekslende oljepriser.

Ali Ben Bongo skal være populær i det internasjonale samfunnet som leder av et forholdsvist stabilt, sentralafrikansk land. Gabon er også et forbilde for naturvernere der hele 10 prosent av landet er naturreservat. USA har allerede uttalt seg positivt til gjenvalget av Bongo.

Rikdommen skjevt fordelt

Majoriteten av landets knappe to millioner innbyggere lever i fattigdom. Det gjør ikke medlemmene av bongodynastiet. Faren til dagens president var landets rikeste mann.

Landet har flere demokratiske rettigheter enn de fleste andre land i regionen, selv om rettighetene er under press og myndighetene beskyldes for å motarbeide pressefrihet og for å forfølge opposisjonen.

Opposisjonen mener Bongo ikke har rett til embetet, siden han er født i Republikken Kongo, ikke i Gabon.

Bongo fra Kongo

Bongo er ikke fra Kongo, slik en norsk utenriksminister spøkte med da den forrige president Bongo besøkte Norge i 2003. Bongo er fra Gabon, et dypt splittet land der landets parlament ligger i ruiner.

Politiet i Gabon patruljerer gatene

POLITI I GATENE: I dag morges patruljerte politi i gatene i Libreville.

Foto: MARCO LONGARI / Afp

SISTE NYTT

Siste nytt