Hopp til innhold

Satte fyr på narkotika for 500 millioner

Heroin, opium og piller for over en halv milliard kroner ble søndag brent på tre steder i Myanmar.

Brennende narkotika i Myanmar på FNs anti-narkotikadag

OPP I RØYK: Beslaglagt narkotika til en verdi av over 500 millioner kroner ble brent i Myanmar søndag. Dette bålet er i utkanten av den gamle hovedstaden Yangon.

Foto: Soe Zeya Tun / Reuters

Narkotikaen hadde en gateverdi på 57 millioner amerikanske dollar, eller litt over 500 millioner norske kroner.

Politiet valgte å brenne narkotikaen i et forsøk på å stoppe dyrkingen av opiumsvalmuer og stenge landets mange illegale pille-fabrikker. Mye av dette foregår i grensestrøk der politiet ikke har kontroll.

Politifolk holder vakt med narkotikabål i Myanmar

VAKTHOLD: Bevæpnede politifolk holdt vakt rundt narkotikalageret før det ble påtent søndag.

Foto: YE AUNG THU / Afp

Myanmar er et av verdens fattigste land, og er verdens nest største opiumsprodusent ifølge FN. Landet lager 14 prosent av all verdens opium som er grunnlaget for heroin.

Narkotikatrafikken har fått utvikle seg fritt i tiår med dårlig kontroll og en korrupt politistyrke. Stridigheter mellom ulike etniske grupper og væpnede konflikter har bidratt til at narkohandelen har fått utvikle seg tilnærmet fritt.

Over et tonn narkotika

Narkobålene som ble tent lørdag, markerte FNs årlige anti-narkotika dag-

Flammene slukte over et halvt tonn opium, 80 kilo heroin, 768 kilo metamfetamin og 10 millioner stimulerende piller, ifølge en politimann som snakket til nyhetsbyrået AFP.

Ampuller med narkotika beslaglagt av poliituet i Myanmar

BESLAG: Ampuller med narkotika beslaglagt av politiet i Myanmar.

Foto: YE AUNG THU / Afp

Den ene av bålseremoniene foregikk i landets nye hovedstad Naypyidaw, som ligger midt i landet, omkring 360 kilometer nord for den gamle hovedstaden Yangon (Rangoon). De to andre foregikk i Mandalay og Taunggyi.

Opium som levevei

Visepresident Myint Swe sa da bålet ble tent, at kampen for å demme opp for narkohandelen langt fra var vunnet.

– Folk i fjerntliggende områder selger narkotika og dyrker valmuer som levevei, sa han.

Han tok til orde for at fattige og konfliktherjede områder nær grensen mot Thailand blir utviklet med sikte på å stanse den tøylesløse narkotrafikken. Han sa også at kontrollen med narkotikaomsetningen vil bli styrket når de lokale fredsprosessene lykkes.

Regjeringen ledet av Aung San Suu Kyi har lovet å få slutt på ufreden i grensestrøkene. Men regjeringens signaler har liten autoritet i de konfliktrammede områdene hvor narkohandelen går friskt.

Narkotikabål i Myanmar

Internasjonal milliardindustri

Både opprørere og den myanmarske hæren blir anklaget for å kjøpe våpen med narkotika som er produsert i Det gylne triangelet, som er en sone der grensene mellom Myanmar, Thailand og Laos møtes.

Heroinhandelen som går her er en internasjonal milliardindustri i regi av mektige narkotikasyndikater. Nederst i verdikjeden finner man fattige bønder som dyrker opiumsvalmuer.

En rapport fra FNs kontor for narkobekjempelse har påpekt at opiumsbøndene i Myanmar allerede tjener mindre enn bønder i andre områder. Dersom handelen skal stoppes, må disse bøndene får alternative måter å livberge seg på, påpeker rapporten.

Les også:

SISTE NYTT

Siste nytt