Hopp til innhold

Satire-bonanza mot Palin

Etter årets valg kan en myte om USAs velgere kastes, nemlig at visepresidenten ikke har noe å si. Her er satire-innslagene som påvirket valgkampen.

Tina Fey og Sarah Palin

Tina Fey og Sarah Palin.

Foto: HO / SCANPIX

Fra det øyeblikket Sarah Palin gikk inn i valgkampen i USA til New York Times/CBS News sin meningsmåling i sluten av oktober - der en av tre velgere svarte at visepresidentkandidaten har mye å si for hva de stemmer - har hun vært en avgjørende person for valget.

Kostet mer enn det smakte

Kort og godt kan man si at hun avgjorde valget, bare ikke på den måten John McCains valgkampanje ønsket at den skulle bli det.

Sarah Palin

Sarah Palin fikk gjennomgå av satirikerne under valget.

Foto: AP Photo/Michael Conroy

Faktisk kostet hun Republikanerne mer enn hun hjalp, til tross for den entusiasmen hun i begynnelsen klarte å skape. I meningsmålingen fra Times og CBS svarte 59 prosent at de ikke mente hun var skikket til å bli visepresident.

Det er kanskje rimelig å si at det er Palin selv som er skyld i de dårlige tallene, blant annet på grunn av de svake intervjuene med Katie Couric.

Offer for satire og parodi

Men Palin ble et yndet offer for satire og parodier, mest populært gjennomført av Tina Fey hos Saturday Night Live. Men det var ikke bare Fey som gjorde sitt til at det amerikanske folket fikk øynene opp for Palins kvalifikasjoner.

V har samlet åtte satiriske innslag om Alaska-guvernøren, som kanskje ikke hver for seg, men til sammen, har vært med på påvirke presidentvalget i USA.

KLIKK HER FOR Å SE SATIRE-INNSLAGENE

SISTE NYTT

Siste nytt