NRK Meny
Normal

– Syrias har kjemiske våpen som kan benyttes på kort varsel

Syria har kjemiske våpen som kan benyttes når som helst, dersom president Bashar al-Assad gir klarsignal, ifølge rapporter.

Syrias president Bashar al-Assad

USA frykter at Bashar al-Assad skal ta i bruk kjemiske våpen.

Foto: REUTERS TV / Reuters

I slutten av november ringte Israels øverste militærledere til Pentagon for å diskutere problematiske opplysninger som dukket opp på satelittbilder, skriver The New York Times.

Bildene viste at syriske tropper skal ha blandet kjemikalier ved to forskjellige lagringsplasser, sannsynligvis med den dødelige nervegassen Sarin. De skal ha fylt dusinvis av bomber med nervegassen.

Ammunisjonen ble sett lastet over på kjøretøyer og fraktet til flere syriske flybaser, ifølge avisen. President Barack Obama ble varslet i løpet av få timer.

Obama-administrasjonen ble advart om at dersom president Assad gir ordre om det – kan våpnene være i luften og klare til bruk på mindre enn to timer – for raskt til at USA rekker å reagere.

Detaljer om orienteringen som ble gitt til Obama ble offentliggjort i The New York Times. Avisen skriver at Obama i slutten av desember sendte en advarsel til det syriske regimet.

Avisen har snakket med militærledere, representanter i etteretningstjenesten, og diplomater, på betingelsen om at de holdes anonyme.

– Kan bruke våpnene når som helst

Obama advarte Syria om at all bruk av kjemiske våpen vil «få konsekvenser og at verden vil reagere».

Assad skal ha tatt advarselen på alvor, ifølge avisen. Kombinert med meldinger sendt fra Russland, Irak, og Tyrkia til det syriske regimet, skal Assad ha stoppet ytterligere produksjon av de kjemiske bombene.

Noen dager senere uttalte forsvarsminister Leon E. Panetta at den største trusselen var over – for nå.

Men bekymringen nå er at Assad kan bruke de allerede produserte våpnene når som helst. Amerikanske og europeiske ledere sier at de har ingen grunn til å puste lettet ut.

De kjemiske våpnene står fortsatt lagret nær ulike flybaser i Syria, klar for distrubisjon på kort varsel.

Masseutryddelsesvåpen

Kjemiske våpen er betraktet som massautryddelsesvåpen, på lik linje som biologiske våpen og kjernefysiske våpen.

Obama-administrasjonen har sagt lite om Syrias kjemiske våpen til offentligheten, i fare for at det går på bekostning av etteretningstjenestens arbeid, ifølge The New York Times.

Ifølge den tyske avisen Der Spiegel har lederen for den tyske etteretningstjenesten BND konfidiensielt advart om at de syriske våpnene kan bli tatt i bruk fire eller seks timer etter at ordren blir gitt.

Videre kommer det opplysninger om at Assad har en spesialrådgiver ved sin side som overvåker kontrollen over våpnene.

– Det vil være relativt enkelt å laste dette raskt over på et fly, sier en vestlig diplomat til The New York Times.

– Assad har lovet å ikke bruke kjemiske våpen

Hvordan USA og Israel, sammen med arabiske stater ville reagert på et eventuelt kjemisk angrep, forblir ubesvart. Amerikanske tjenestemenn snakker lite om eventuelle beredskapsplaner.

USAs militære har sendt en arbeidsgruppe på rundt 150 personer til Jordan for å hjelpe de væpnede styrkene der, blant annet for å forberede seg på muligheten for at Syria mister kontrollen over sine kjemiske våpen.

Israels statsminister Benjamin Netanyahu skal ha reist til Jordan i løpet av de siste ukene og israelske medier hevder at bakgrunnen for reisen er å diskutere hvordan de skal håndtere syriske våpen hvis de blir flyttet over grensene.

Utenriksministeren i Russland, Sergjei Lavrov, sa tidligere til den russiske Tv-kanalen RT at Assad flere ganger har lovet at han ikke planlegger å gjennomføre angrep med kjemiske våpen.

– Jeg tror ikke Syria vil bruke kjemiske våpen – det vil være politisk selvmord dersom regjeringen gjør det, sa han.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt