Hopp til innhold

Nord-Koreas raketter fikk SAS til å endre flyrutene

På grunn av Nord-Koreas rakettoppskytninger, valgte flere flyselskaper å endre sine ruter til Japan.

SAS

SAS valgte å unngå å fly over Japanhavet på grunn av Nord-Koreas rakettoppskytninger. Dette bildet viser et fly av typen Boeing 737, som SAS bruker i Norge og Europa. På rutene til Japan bruker de typen Airbus 340.

Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix

SAS er blant flyselskapene som for en måned siden valgte å unngå å fly over Japanhavet, et område Nord-Korea har skutt flere raketter mot.

– Vi og flere andre selskaper valgte å fly en nordligere rute. Senere har de fleste begynt å fly den vanlige, kortere veien igjen, sier Fredrik Henriksson, pressetalsperson i SAS.

Fredag kveld ble det bestemt at også SAS skal gå tilbake til den vanlige ruten fra København til Japan.

Ble anbefalt å endre rutene

Lufthansa og Swiss International Air Lines var to av de andre selskapene som også endret rutene til Japan. Selskapene valgte å heller fly langs kysten ved de nordlige regionene Hokkaido og Tohoku.

– Vi tok denne beslutningen ut fra sikkerhetshensyn og etter anbefaling fra europeiske luftfartsmyndigheter, sier Henriksson.

Den informasjonen de nå har fått tilsier at det er trygt å fly den normale ruten til Japan. Henriksson forteller at det ikke er uvanlig å endre på flyruter for å unngå urolige områder, noe de gjorde for noen år siden i Europa.

Følger med på situasjonen

– Vi flyttet på ruter i sammenheng med uroen på Krim-halvøya for noen år siden. Flyselskaper over hele verden tilpasser alltid ruter om det er uro i verden, og det gjør vi basert på myndighetenes anbefalinger.

I juli 2014 ble et passasjerfly ble skutt ned over Øst-Ukraina. Inntil da var ikke området underlagt restriksjoner, men etter katastrofen ble det innført flyforbud i denne sonen.

Over flere konfliktområder er det begrensninger utstedt av Federal Aviation Administration (FAA) når det gjelder hvilken høyde fly som flyr over de aktuelle områdene må ha.

Å endre ruten til Japan igjen er ikke utenkelig. Henriksson sier at SAS og andre flyselskaper følger med på sikkerhetssituasjonen, og om noe ligger til grunn for at de bør flytte ruten igjen vil de gjøre det.

Truer med hydrogenbombe

Nord-Korea hevder å ha utviklet en hydrogenbombe som kan festes til en interkontinental rakett. Landet gjennomførte sin sjette atomprøvesprenging i begynnelsen av september.

Kim Jong-un

Nord-Korea har gjennomført flere prøveoppskytninger.

Foto: Str / AFP

Da USAs president Donald Trump talte til FN tirsdag denne uken, advarte han om at USA kan ødelegge Nord-Korea fullstendig. Kim Jong-un svarte med at han vurderte å utføre «tidenes mest kompromissløse mottiltak på høyeste nivå».

Nord-Koreas utenriksminister, Ri Yong Ho sa at det kan bety prøvesprenging av en hydrogenbombe i Stillehavet, ifølge nyhetsbyrået Yonhap.

Landets tidligere prøvesprengninger har skjedd innenfor Nord-Koreas grenser, men de har tidligere truet med å angripe det amerikanske territoriet Guam i Stillehavet, og prøveskjøt nylig en rakett over Japan.

SISTE NYTT

Siste nytt