NRK Meny
Normal

SAS avviser mekaniker-feil

SAS avviser at deres mekanikere gjorde en feil som førte til at et SAS-fly skled av rullebanen på Kastrup i oktober 2007.

Dash 8-400
Foto: PETRAS MALUKAS / AFP

Den danske avisen Berlingske Tidende skriver i dag at danske luftfartsmyndigheter hemmeligholdt en rapport om at SAS-mekanikere var skyld i at et Dash 8-fly skled av rullebanen.

Flyet med 40 passasjerer og en besetning på fire om bord var på vei fra Bergen til København 27. oktober 2007, og fikk problemer underveis på turen.

Se video av den dramatiske nødlandingen

Det ble slått full alarm på Kastrup og et stort antall ambulanser og brannbiler kom til flyplassen og store deler av den ene rullebanen ble skumlagt.

Etter å ha sirklet over flyplassen i nesten to timer, nødlandet flymaskinen. Da flyet landet, la det seg umiddelbart over på siden og skled deretter ut av rullebanen.

Det viste seg senere at høyre landingshjul ikke ble felt helt ut før landing.
Statens Luftfartsvæsen (SLV) plasserte ansvaret hos den canadiske produsenten Bombardier, som påtok seg ansvaret for to andre Dash 8-uhell, men ikke det i København.

Avfeide ekspert


SLVs egen ekspert hevdet imidlertid allerede i kjølvannet av havariet at mekanikere i SAS hadde slurvet med reparasjonen av flyet og at det var årsaken til uhellet, viser korrespondanse på e-post som den danske avisen Berlingske Tidende har fått tilgang til.

Fra november 2007 til januar 2008 skrev sjefen ved SLVs sentralkontor, Peter Udsen, flere ganger til sine overordnede at hans vurdering av årsaken til havariet var at SAS-mekanikerne ikke hadde skiftet to ventiler på riktig måte.

Udsens faglige vurderinger ble imidlertid avfeid i slutten av januar 2008.

– Dine personlige holdninger i denne saken er SLV uvedkommende, skrev SLVs tekniske direktør Per Veingberg til Udsen, som kort tid etter forlot stillingen sin.


«Uklare regler»


Siden den gang har SLVs toppledelse valgt å holde Udsens vurderinger for seg selv. Av den grunn ble det heller ikke satt spørsmålstegn ved SAS-mekanikernes jobb i SLVs granskingsrapport etter Dash 8-uhellet.

Udsens vurderinger er heller ikke forelagt SAS fordi SLV ifølge Per Veingberg vet at selskapet gjør alt etter boka.

Flyhavariinspektør Kurt Færch Madsen fra havarikommisjonen avviser at mekanikerne i SAS kan ha slurvet, men vedgår at «reglene omkring utskiftingen av ventilene kanskje var uklare»

- Fulgte alle regler

Claus Sonberg

Claus Sonberg er kommunikasjonsdirektør i SAS Norge.

Foto: HENRIK MONTGOMERY / SCANPIX / SCANPIX SWEDEN

SAS sier på på sin side at de forholder seg til den offisielle holdningen til Luftfartsvæsenet, som er helt på linje med SAS' egen vurdering av det som har skjedd.

– Vi har fulgt alle regler til punkt og prikke, sier Claus Sonberg, kommunikasjonsdirektør i SAS.

I granskingen av havariet kom det fram at det ble funnet en liten gummipakning – en såkalt o-ring – i flyets landingsunderstell.
Havarikommisjonen slo den gang fast at gummipakningen ikke hører hjemme i understellet på en Dash 8-maskin.

– O-ringen kommer ikke fra aktuatoren, og dens opprinnelse er foreløpig ukjent, står det i den foreløpige rapporten fra havarikommisjonen, som ble lagt fram 30. oktober 2007.

- Vi avventer den endelige rapporten, men vi mener at det som skjedde skyldtes en produksjonsfeil. Vi har gått grundig gjennom hendelsen og har vært i tett dialog med Luftfartsverket. Vi mener at våre mekanikere har fulgt manualene fra produsenten fullt ut, sier Sonberg.

Den endelige rapporten er ikke ventet før til sommeren.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt