Hopp til innhold

Sarkozys sønn sier nei til toppjobb

Jean Sarkozy, den 23 år gamle sønnen til Frankrikes president Nicholas Sarkozy, avsluttet i dag den bitre krangelen og beskyldningene om nepotisme.

Jean Sarkozy

Jean Sarkozy kan nå se langt etter toppjobben i Frankrikes største finansdistrikt.

Foto: Bertrand Langlois / Scanpix/AFP

Jean Sarkozy takket i dag nei til jobben med å lede Frankrikes mektigste og rikeste finansdistrikt.

– Jeg går ikke for presidentskapet, sa den 23 år gamle jusstudenten til fransk TV, ifølge nyhetsbyrået AFP.

Jobben han avslår er sjefsstillingen i EPAD, kontoret som skal overse utbyggingen i La Defense-området, der de største selskapene i landet har sine hovedkvarter vest for Paris.

Da det ble klart at Jean Sarkozy lå an til å få jobben, begynte beskyldningene om nepotisme - at slektninger og venner går forbi noen som fortjener jobben bedre - å hagle.

Kalles «Prince Jean» i pressen

Jean Sarkozy sa samtidig at han fremdeles tenker å stille til valg i styret som skal lede utbyggingen, og han slo tilbake mot kritikerne av den meget sannsynlige utnevnelsen av ham selv som president. Ifølge Jean Sarkozy driver kritikerne med «manipulasjon og desinformasjon» mot ham.

Nicholas Sarkozy og Jean Sarkozy

President Nicholas Sarkozy og Jean Sarkozy sammen i Vest-Paris i sommer.

Foto: Chales Platiau / Scanpix/AP

Sarkozy junior - som i den franske pressen har fått tilnavnet «Prince Jean» - fortalte at han ikke ønsket noen flekker på seieren og han ville unngå alle anklager om å blitt favorisert.

Beslutningen er et tilbakeslag for faren, president Nicholas Sarkozy, som hele tiden har forsvart sønnen. President Nicholas Sarkozy har gått ut og sammenlignet Jean Sarkozys situasjon med det å bli «kastet til ulvene», selv om ordbruken har bekymret hans egne konservative tilhengere.

I Sarkozys parti er man redd saken skal ha kostet stemmer, skriver AFP.

Først Mitterrand junior, så Sarkozy junior

Talsmann for det sosialistiske opposisjonspartiet, Benoît Hamon, hevder at beslutningen til Jean Sarkozy viser at presidenten har vært nødt til å vike for folkekravet, samt frykten for å havne på feil side hos alle franskmenn.

Bråket med Jean Sarkozys nye jobb begynte bare dager etter at presidenten sto overfor et problem med sin kulturminister Frederic Mitterrand, som i den siste tiden har måttet forsvare seg etter at boken som beskriver ham som sex-turist kom ut.

Nicholas Sarkozy og Jean Sarkozy

President Nicholas Sarkozy og hans sønn Jean Sarkozy sammen i hos forskningsministeren i sommer.

Foto: Philippe Wojazer / Scanpix/Reuters

Da saken med Jean Sarkozy så begynte å rulle, krevde den sosialistiske opposisjonen at presidenten skulle rydde opp, eller: «å oppgi sitt forferdelige prosjekt som allerede har gjort Frankrike til latter hos alle verdens demokratier».

– Distriktet trenger et sterkt «lov-hode»

Også den tidligere sosialistiske statsministeren Laurent Fabius har tatt bladet fra munnen i saken, og har ironisk kommentert:

– Europas største finansdistrikt trenger et hode som er sterkt forankret i loven. Og herr Sarkozy er bare en annenårs jusstudent.

La Defense er hjemstavn for omtrent 2500 bedriftshovedkvarter, deriblant olje- iog gassgiganten Total og banken Société Générale. Det er over 150.000 mennesker i arbeid i komplekset av skyskrapere.

Området er nå gjort klart for utvidelse, blant annet med byggingen av et ultramoderne tårn tegnet av arkitekt Jean Nouvel.

SISTE NYTT

Siste nytt