NRK Meny
Normal

Sarkozy vil bli Midtøsten-mekler

Frankrikes president Nicolas Sarkozy posisjonerte seg som en mulig fredsmekler da han mandag holdt tale i den israelske nasjonalforsamlingen Knesset.

Nicolas Sarkozy og Carla Bruni-Sarkozy i Israel
Foto: FRANCOIS MORI / AP

– Jeg ber dere om å ha tillit til oss for vi ønsker å hjelpe dere, sa Sarkozy.

Han er den første franske presidenten som holder tale i Knesset siden François Mitterrand gjorde det i 1982.

I talen ba han innstendig om at Israel stanser utbyggingen av bosetninger på palestinsk territorium og ga klar beskjed om at Israel må være villig til å dele Jerusalem med palestinerne hvis det skal bli fred i Midtøsten.

Han sa også at Frankrike er rede til å stille opp med både garantier, diplomatiske tjenester og soldater, uten å si hva slags rolle franske soldater eventuelt kan spille.

– Israels venn

Nicolas Sarkozy og Carla Bruni Sarkozy i Israel

Carla Bruni Sarkozy har stjålet mye av oppmerksomheten i Israel.

Foto: FRANCOIS MORI / AP

Siden Sarkozy ble president for ett år siden, har han flere ganger understreket at han er en venn av Israel og at det ikke kan inngås kompromisser på bekostning av Israels sikkerhet.

I talen forsikret han Israel om at landet ikke står alene mot den iranske atomtrusselen, og at også Frankrike støtter tøffere sanksjoner mot regimet i Teheran.

Men han ga også klart uttrykk for at Israel må gjøre mer for å skape bevegelse i fredsforhandlingene.

– Det kan ikke bli noen fred uten en øyeblikkelig og fullstendig stans i byggingen av bosetninger. Det kan ikke bli fred uten en anerkjennelse av at Jerusalem er hovedstaden til to land, og uten at det gis garantier for fri tilgang til de hellige stedene for alle religioner, sa Sarkozy.

Ømme punkter

Dermed utfordret han Israel på to ømme punkter som har skapt store problemer i fredsforhandlingene med palestinerne.

Sarkozys tale ble tatt vel imot av de folkevalgte, men Israels statsminister Ehud Olmert fastslo like etterpå at de to landene ikke alltid deler samme syn.

Samtidig så han fram til at Israel vil få et nærmere forhold til EU når Frankrike overtar formannskapet i Unionen 1. juli.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt