Normal

Sarkozy vant presidentvalget

De første valgdagsmålingene viser at høyresidens kandidat Nicolas Sarkozy har vunnet presidentvalget. Ségolène Royal har allerede innrømmet nederlaget.

Jubel blant Sarkozy-tilhengere
Foto: MICHEL GANGNE / AFP

Høyrepartiet UMPs kandidat får rundt 53 prosent av stemmene på de første valgdagsmålingene, som ble offentliggjort nøyaktig klokken 20 norsk tid.

Prognoser fra fire byråer gir Sarkozy en oppslutning på mellom 53,0 og 53,2 prosent, mens motkandidat Ségolène Royal får mellom 46,8 og 47,0 prosent.

 

Nicolas Sarkozy taler til tilhengerne
Foto: PHILIPPE WOJAZER / REUTERS

Se video: Jubel i Sarkozy-leiren

Se bildene: Presidentvalg i Frankrike

Seiret med god margin

De foreløpige resultatene fra det franske innenriksdepartementet gir Sarkozy 53,35 prosents oppslutning idet 85,9 prosent av stemmene er talt opp, mens Ségolène Royal så langt har 46,65 prosent.

De brøt ut applaus og jubelrop blant de flere tusen frammøte Sarkozy-tilhengerne på Concorde-plassen i Paris da resultatet av målingene ble kjent.

Sosialistpartiets Ségolène Royal innrømmet nederlaget kort tid etter offentliggjøringen av valgdagsmålingene, og uttrykte sin beste ønsker til seierherren.

 

Ségolène Royal
Foto: ERIC FEFERBERG / AFP

- Jeg ønsker republikkens neste president det beste i utførelsen av sitt oppdrag i det franske folks tjeneste, uttalte hun til tilhengerne som var møtt fram i Paris, rett etter at valgdagsmålingene ble kjent.

Hun understreket samtidig at hun ikke trekker seg fra politikken, og lovet å fortsette arbeidet med å fornye den franske venstresiden.

- Dere kan stole på at jeg skal videreføre fornyingen av vestresiden. Det er forutsetningen for framtidige seire, sa Royal.

Les også: Royal innrømmer nederlag

- For meg er det bare ett Frankrike

- Det franske folket har valgt å bryte med fortidens ideer, vaner og holdninger, sa Nicolas Sarkozy i en sin første tale etter den solide valgseieren søndag.

Han takket alle som stemte på ham, og sendte en hilsen til sin rival Ségolène Royal.

- Jeg har respekt for henne og hennes ideer. Det å respektere henne er det samme som å respektere de mange millioner franskmenn som stemte på henne. En president må elske alle franskmenn, sa Sarkozy.

I talen lovte den nyvalgte presidenten å være en samlende president..

- Til alle franskmenn som ikke stemte på meg, vil jeg si at for meg er det bare ett Frakrike. Jeg vil fortelle dem at jeg skal være alle franskmenns president, erklærte han.

Takket Frankrike, lovte støtte til USA

Sarkozy, sønn av en ungarsk innvandrer, markerte seieren med å uttrykke sin takknemlighet overfor Frankrike.

- Nå er tiden inne for meg å gi tilbake til Frankrike det Frankrike har gitt meg.

Han lovte videre at USA kan regne med Frankrikes vennskap framover, og sa at Frankrike alltid vil stå ved deres side når de trenger hjelp.

USAs president George Bush ringte på sin side i kveld for å gratulere den nyvalgte presidenten med seieren, opplyser en talsmann for Det hvite hus.

 

Resultatene av det franske presidentvalget

Kandidat

Prosent av stemmene

Nicolas Sarkozy (UMP)

53,35

Ségolène Royal (PS)

46,65

Andel opptelte stemmer

85,9

 

Valgdeltakelse

Registrerte stemmer

38,209,916

Avstående

15,16%

Frammøtte

84,84%

Ugyldige stemmer

3,68%

Gyldige stemmer

81,16%

 

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt