Sarkozy til NRK: - Vær stille. Vær stille, vær så snill

Kampen om presidentmakten i Frankrike er i gang, men Sarkozy nektet å svare på kritiske spørsmål om høyrevridningen.

Frankrikes tidligere president likte ikke spørsmålene fra NRK.

Nicolas Sarkosy liker ikke kritiske spørsmål fra NRK om hans høyredreining i politikken.

Mye tyder på at det blir en kamp om høyresiden av fransk politikk der religion og innvandring står i fokus.

Det er liten tvil om at kampen vil stå mellom tidligere president Nicolas Sarkozy og eksstatsminister Alain Juppé når de konservative skal velge sin presidentkandidat.

Sarkozy ga beskjed om at han stiller som presidentkandidat i august, nå har seks andre meldt seg på racet om å bli Frankrikes konservative presidentkandidat. Hvem som går av med den seieren avgjøres under nominasjonsvalgene som holdes 20. og 27. november.

Allerede nå tyder målinger på at kampen i annen valgrunde kommer til å stå mellom vinneren av de konservatives nominasjonsvalg og Marine Le Pen, leder for det høyrenasjonalistiske partiet Nasjonal Front.

Het debatt

I det konservative partiet pågår det nå en het debatt om hvordan de best skal takle denne utfordreren. For tidligere president Nicolas Sarkozy er svaret å dreie hardt til høyre. I dag startet han sin presidentvalgkamp i havnebyen Calais. Der ble han tydelig irritert da Europakorrespondent Philip Lote stilte Sarkozy spørsmål om høyredreiningen:

– Vær stille, vær så snill vær stille, er svaret fra Nicolas Sarkozy til NRK.

Religion og innvandring ligger an til å bli de heteste temaene i valgkampen. I disse spørsmålene regnes Alain Juppé som mer moderat enn Sarkozy.

Selv om Juppé for tiden regnes som Frankrikes mest populære politiker, har Sarkozy halt innpå etter å ha kommet med en rekke hardtslående utspill om islam og terror etter de blodige angrepene i Paris og Nice.

FRANCE-POLITICS-PRIMARIES-VOTE-REPUBLICAINS-LR-PARTY-COMBO

HARDE MOTSTANDERE: Alain Juppé til venstre regnes som mer moderat enn Nicolas Sarkozy. Begge vil bli president.

Foto: MARTIN BUREAU / Afp

Stjerneforfatter med hard skyts

Den franske forfatteren Edouard Louis syntes det er skremmende at så mange i hans hjemland søker mot den mer ekstreme høyresiden, men han forstår deres appell:

– Det som skjer i Frankrike er at venstresiden ikke snakker om arbeiderklassen og de undertrykte. De eneste som virkelig snakker om de fattige, om arbeiderne og de utstøtte er Nasjonal Front. Det sier forfatteren Edouard Louis til NRK Urix.

Da Louis var liten hørte han hele tiden de voksne si at «Marine le Pen er den eneste som snakker om oss». Han forteller at i landsbyen der han vokste opp stemmer nesten 70 prosent på Nasjonal Front. Edouard Louis mener en stemme til Nasjonal Front er som et desperat forsøk på å overleve.

TOPSHOT-FRANCE-POLITICS-CONGRESS-PARTY-FN

STØRSTE UTFORDRER: Marine Le Pen, leder for det høyrenasjonalistiske partiet Nasjonal Front er den de konservative frykter mest i presidentkampen.

Foto: FRANCK PENNANT / Afp

Hva må gjøres for å forene Frankrike?

– Det er ikke spørsmål om å forene. Kamp er bra! Feminisme har ført til kamp, arbeiderbevegelsen har skapt kamp, men man må skape en kamp for det gode. Kampen som er viktig i dag er ikke kampen mot innvandring, men kampen mot rasisme, mot manneveldet, mot statlig vold. Jeg tenker at det viktige er å gi de ekskluderte, de utstøtte en ny stemme, sier den franske forfatteren Edouard Louis til NRK.

SISTE NYTT

Siste nytt