Sarkozy stiller til gjenvalg

Frankrikes president Nicholas Sarkozy stiller til gjenvalg. Sarkozy annonserte sitt kandidatur på fjernsynets nyhetssending onsdag kveld.

Nicolas Sarkozy og Carla Bruni-Sarkozy

Ekteparet Carla Bruni-Sarkozy og Nicholas Sarkozy kom sammen til fjernsynsstudio onsdag kveld.

Foto: ERIC FEFERBERG / Afp

På den franske tv-kanalen TF1 annonserte den sittende presidenten at han bli høyresidens kandidat og at han utfordrer sosialistenes François Hollande.

– Vi må fortsette å gjøre forandringer, vi kan ikke stå på sidelinjen og se på utviklingen i verden. Å ikke søke et nytt mandat, ville være å gå ifra mine plikter, sa Sarkozy. Han omtalte også seg selv som en kaptein om bord i en båt i storm.

Nicholas Sarkozy har ventet lenge med å lansere sitt kandidatur og mange har kritisert ham for å ha utnyttet posisjonen sin til å drive valgkamp. De siste månedene har han reist rundt i Frankrike og han har hatt hyppige opptredener på tv.

Francois Hollande

François Hollande på valgkampmøte i Roen onsdag kveld.

Foto: PATRICK KOVARIK / Afp

En av dem som påpekt dette er François Hollande som leder på de ferskeste meningsmålingene.

Norsk-franske Eva Joly er De grønnes presidentkandidat i Frankrike. Andre kandidater er François Bayrou fra sentrum, Nasjonal Fronts Marine Le Pen, kommunisten Jean-Luc Melenchon, og tidligere statsminister Dominique de Villepin.

Nicholas Sarkozy åpner sin valgkampanje ved å åpne sin egen Twitterkonto i dag. I morgen skal han besøke et ysteri i Savoieregionen, øst i landet, og på søndag er det planlagt et stort møte i Marseille.

Den første runden av det franske presidentvalget holdes 22. april. Dersom ingen av kandidatene får over halvparten av stemmene, går de to kandidatene med flest stemmer videre til andre valgrunde 6. mai.

SISTE NYTT

Siste nytt