Hopp til innhold

Tidligere fransk president pågrepet i korrupsjonssak

Frankrikes tidligere president Nicolas Sarkozy er satt i varetekt i forbindelse med etterforskningen av økonomisk kriminalitet.

 Nicolas Sarkozy

Nicolas Sarkozy kan i første omgang bli holdt i varetekt i ett eller to døgn.

Foto: VALERY HACHE / Afp

Litt før klokka åtte i morges kom den tidligere presidenten til Sentralkontoret for kampen mot korrupsjon og finansielle og skattemessige lovbrudd i Nanterres, skriver Le Monde.

Det er første gang at franske korrupsjonsjegere går til det skrittet å pågripe den tidligere presidenten. De kan nå holde ham tilbake i 24 timer. Deretter kan det eventuelt besluttes at han skal tilbakeholdes i ytterligere et døgn.

Sarkozy er blant annet mistenkt for å ha påvirket vitner.

Avhørene finner sted ved etterforskernes kontor i Nanterre, vest for Paris. Den 59 år gamle Sarkozy møtte opp der i morges. I går ble hans advokat,Thierry Herzog, pågrepet i forbindelse med den samme saken. Han sitter fremdeles i varetekt, melder Le Figaro.

Det samme gjelder to dommere fra justispalasset i Paris, Gilbert Azibert og Patrick Sassoust. Etterforskerne mener Sarkozy forsøkte å gi Azibert en forfremmelse i Monaco i bytte med informasjon.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Sarkozy avhør

Sarkozy kom til avhør med franske medier på slep.

Foto: DOMINIQUE FAGET / Afp

Penger fra Gaddafi?

Sorkozy er mistenkt for å ha fått, eller har forsøkt å få tak i, fortrolig informasjon fra en av dommerne om etterforskningen av en annen sak. Etterforskerne forsøker å finne ut om Sarkozy ved hjelp av sin advokat forsøkte å påvirke etterforskningen av en sak som potensielt kunne ført til at Sarkozy havnet i fengsel.

Det er blant annet mistanker om at kampanjen mottok store pengesummer fra Libyas daværende diktator Muammar al-Gaddafi, samt konvolutter med kontanter fra Frankrikes rikeste kvinne, L'Oreal-arvingen Liliane Bettencourt.

Påtalemyndigheten mener også at han fikk tips om at telefonen hans ble avlyttet i forbindelse med undersøkelser av hvordan valgkampanjen hans i 2007 ble finansiert.

Fransk politi har siden februar etterforsket Sarkozys trofaste samarbeidspartenere. De to hovedpunktene i etterforskningen var altså mistanke om at det var kommet penger fra Libya og at Sarkozy var blitt tipset om telefonavlytting.

Det hjalp lite at advokaten hans hadde skaffet seg et telefonabonnement i falsk navn i den tro at han og Sarkozy kunne få snakket fortrolig sammen, skriver Le Figaro.

På telefonen skal de to blant annet ha diskutert om de skulle henvende seg til en vennligstilt dommer for å få ham til å gi ut hemmelige opplysninger i den mye omtalte Bettencourt-saken.

Sarkozy skal ha ønsket å gjøre et politisk comeback ved neste presidentvalg, i 2017, og denne saken kan stikke kjepper i hjulene for de planene. Selv sier den tidligere presidenten av anklagene er latterlige. Saken om pengene fra L'Oreal-arvingen ble henlagt.

Regjeringens talsmann, Stéphane Le Foll, avviser alle påstander om at etterforskningen er politisk fundert.

– Dette er en normal etterforskning og Nicholas Sarkozy må svare for seg på lik linje med alle andre, sa han til en fransk tv-stasjon.

Nicolas Sarkozy til politistasjonen

Se video: Her kjører Sarkozy fra sitt hjem til politiet tirsdag morgen.

SISTE NYTT

Siste nytt