Sarkozy øker populariteten

Frankrikes president Nicolas Sarkozy er mer populær enn på lenge hos sine landsmenn, viser en fersk meningsmåling.

Nicolas Sarkozy

President Nicolas Sarkozy på en pressekonferanse i Cannes under G20-toppmøtet 4. november. Sarkozys vertskap kan ha hjulpet ham på meningsmålingene.

Foto: ERIC FEFERBERG / Afp

Carla Bruni-Sarkozy

Sarkozys kone Carla Bruni-Sarkozy fikk i oktober en datter.

Foto: ALEXANDER KLEIN / Afp

Francois Fillon

Frankrikes statsminister Francois Fillon la mandag frem forslag til kfaftige budsjettkutt.

Foto: Francois Mori / Ap
37 prosent av franske velgere mener Sarkozy gjør en god jobb som president, den høyeste andelen siden februar da 38 prosent svarte det samme, viser målingen LH2 har gjort for Le Nouvel Observateur.

Bunnen ble nådd i oktober da bare 32 prosent av de spurte mente at Sarkozy gjorde en god jobb.

Det var et skremmeskudd for den franske presidenten, som trolig satser på gjenvalg i april neste år.

Sarkozy har vært i medienes søkelys den siste tiden og har sammen med sin tyske kollega Angela Merkel ledet an i forsøkene på å berge Hellas fra økonomisk kollaps.

Frankrike sliter imidlertid også med høy statsgjeld og Sarkozy risikerer å gjøre seg upopulær blant velgerne når han om få dager legger fram nye kutt for å tekkes EU.

Varslet budsjettkutt

Finansminister François Fillon varslet mandag 500 milliarder kroner i skatteøkning og budsjettkutt de kommende fem årene, og franskmennene må derfor stramme livremmen.

Ett av regjeringens sparetiltak er å fremskynde en pensjonsreform fra 2018 til 2017. Da vil pensjonsalderen øke fra 60 til 62 år.

Merverdiavgiften på varer og tjenester skal dessuten heves fra 5,5 til 7 prosent, men med visse unntak, som for eksempel på mat.

– Tiden er kommet for å tilpasse Frankrikes innsats. Sammen med presidenten har vi kun ett mål: Å beskytte det franske folk fra de alvorlige problemene som mange europeiske land nå opplever, sa Fillon på en pressekonferanse i Paris mandag.

Presidentvalget

Sarkozy har ennå ikke kunngjort at han stiller til gjenvalg i neste års presidentvalg, men det er ventet at han kommer til å gjøre det.

Sosialistlederen François Holland har de siste månedene ligget et hestehode foran Sarkozy på meningsmålingene, når velgerne har fått spørsmål om hvem de akter å stemme på.

Første valgomgang i det franske presidentvalget går av stabelen 22. april 2012, mens andre valgomgang er satt til 6. mai.

SISTE NYTT

Siste nytt