Hopp til innhold

Sarkozy og Royal møtes 6. mai?

Det offisielle slippet av valgsdagsmålingen i Frankrike viser at Nicolas Sarkozy  fikk 26,1 prosent og Segolene Royal 26,2 prosent av stemmene i første runde.

Franske presidentvalget
Foto: DENIS CHARLET / AFP

Dermed er det de to som møtes i det avgjørende slaget 6. mai.

Sentrumskandidaten Francois Bayrou gjorde det overraskende godt og oppnådde mellom 18 og 19 prosent.

Nasjonal Fronts Jean-Marie Le Pen, som kom til finalerunden i 2002, fikk nå 11 prosent. Forrige gang kapret han 16,68 prosent.

De ulike valgdagsmålingene viser kun forskjell på desimalnivå.

Historisk generaldatter

Segolene Royal er den første kvinnelige kandidaten som har gått videre til runde to.

Spenningem var stor om hun klarte å utkonkurrere Bayrou. Meningsmålinger har nemlig vist at Bayrou trolig ville hatt større mulighet til å slå Sarkozy i andre valgomgang.

Royals solide oppslutning gir en velkomment pusterom for Sosialistpartiet, selv om hun ikke skulle gå seirende ut 6. mai.

Det ville vært en skandale for det store og mektige partiet om deres kandidat skulle blitt slått ut i første runde to valg på rad.

I 2002 måtte tidligere statsminister Lionel Jospin se seg slått av Jean-Marie Le Pen, til hans og Frankrikes sjokk.

Lover forandring

Royal har lovet politisk forandring. Men hennes bakgrunn skiller seg ikke mye fra andre franske toppolitikere.

Hun har vært med lenge, har besittet flere ministerposter og har sin bakgrunn fra elitèadministrasjonsskolen ENA. Den politiske karrieren startet som rådgiver i staben til tidligere president Francois Mitterand.

Royal har i valgkampen fått uttelling hos kommentatorene for smarte klær og elegant opptreden. Andre mener hun bevisst er blitt dresset opp for å slå igjennom i et samfunn hvor stil betyr mye, spesielt på toppene.

Hun har et strålende smil, som ikke fullt så entusiastiske partikolleger, mener dekker over hennes autoritære stil.

- Hun smiler kun når det er nyttig. Hun har heller ingen sans for humor, uttaler tidligere utdanningsminister Claude Allegre, som valgte Royal som minister for skolesaker i 1997.

Segolene Royal er sambor med Sosialistpartiets leder François Hollande, sammen har de fire barn.

Hun gikk på enkelte bommerter under valgkampen; blant annet visste hun ikke hvor mange atomubåter Frankrike er utstyrt med, noe som sømmer seg dårlig i og med presidenten har ansvaret for forsvars- og utenrikspolitikken.

Hun er 53 år gammel, ble født i Senegal som da var en fransk koloni og er datter av en general som var svært autoritær. Da foreldrene skilte seg, hjalp hun sin mor med søksmål mot faren, slik at han måtte betale underholdingsbidrag.

"Innvandreren"

Nicolas Sarkozy er partileder for regjeringspartiet UMP, som har hatt regjeringsmakten de siste fem årene. Han var inntil nylig en omstridt innenriksminister, en post han har hatt to ganger.

Også han har lovet velgerne en ny start, men det kommer nå bekymringer for at den harde ordbruk han er kjent for - og som har trukket velgere på målingene - heller vil splitte ennforene.

Rett før bråket i 2005 kalte han de opprørske ungdommene i de nedslitte storbyområdene for «racaille» – «pakk». Han beskyldes for å bevege seg mot populisme, og stemple de han ikke liker.

Det som skiller Sarkozy fra de andre, er til dels hans familiebakgrunn.

Faren var en ungarsk innvandrer, moren var fransk med gresk-jødiske røtter. Dette brukte Le Pen mot ham i valgkampen, uten at det bet på verken Sarkozy eller velgerne.

Sarkozy er i likhet med Royal 53 år. Han har vært gift to ganger og er far til tre, det yngste med sin nåværende kone Cecilia. De figurerte svært på forsidene av sladderbladene i fjor, da hun ved flere anledninger ble avbildet med en annen mann.

Noen hevder de kom sammen igjen på grunn av deres felles tiltrekning mot presidentembetet.

Valgoppslutningen i dag var på rekordhøye 85 prosent,

SISTE NYTT

Siste nytt