Hopp til innhold

– Cameron frigir over 5 milliarder Libya-midler

Da Storbritannias stasminister David Cameron landet i Tripoli sammen med Nicolas Sarkozy ble det klart at ytterligere over 5 milliarder kroner av frosne Libya-midler frigis.

Video Sarkozy og Cameron til Libya

Pressekonferansen som skulle begynt Klokken 11.30 med Nicolas Sarkozy og David Cameron er utsatt i Tripoli, men vi begynne så snart de to statslederne er på plass. På bildet er de sammen med Mustafa Abdil Jalil, leder for Det nasjonale overgangsrådet i Libya, på en pressekonferanse i Paris 1. september i år.

Sarkozy og Cameron er i Libya blant annet for å gratulere Det nasjonale overgangsrådet som de nye myndighetene i Libya, skriver Al Jazeera.

Storbritannia og Frankrike har stått i spissen for å hjelpe libyske opprørere på veien med å velte Gaddafi-regimet.

– Storbritannia vil frigjøre ytterligere 600 millioner pund (over 5 milliarder norske kroner journ. anm) av frosne libyske midler, opplyser en talsmann for statsminister David Cameron, ifølge nyhetsbyrået AFP.

– Libya trenger pengene for å betale folk i offentlig sektor og politiet, sier talsmannen som en sammen med Cameron i Tripoli.

– Jeg er imponert over hva dere har fått til på kort tid. Dette er Libyas revolusjon og dere skal være stolte av det dere har gjennomført, men jeg vil understreke at dette ikke er over, sa Cameron på dagens pressekonferanse, som lovet å hjelpe med å gjennoppbygge Libya, og understreket at det er flere fryste Libya-midler i Storbritannia som de nå jobber med å føre tilbake til det afrikanske landet.

– Det viktigste vi kan gjøre nå er å føre penger tilbake til landet, sa Cameron, som også frigi over nye 100 milliarder kroner i frosne libyske midler dersom FNs sikkerhetsråd vedtar en ny Libya-resolusjon som britene har kjempet for å få igjennom.

Til sammen har verden frigitt nærmere 100 milliarder kroner de siste ukene i fryste Libya-midler.

Både Cameron og Sarkozy var stolte av jobben både de og det libyske folket hadde gjort, men begge understreket at det var viktig å ikke tenke på hevn, men å respektere menneskerettighetene. Samtidig oppfordret Sarkozy alle land som beskytter ettersøkte libyere om å overlate dem til Libyas nye makthavere.

Nicolas Sarkozy og David Cameron i Tripoli i Libya

Nicolas Sarkozy og David Cameron har landet og blir møtt på Hotell Corinthia i Tripoli

Foto: LEON NEAL / Afp

Et enormt sikkerhetsoppbud er iverksatt for å beskytte de to lederne, som reiser hjem igjen innen kvelden. Torsdag morgen ble det opprettet en rekke veisperringer på veien fra flyplassen til et luksushotell i sentrum av Tripoli der de to blir mottatt av opprørslederen Mustafa Abdel Jalil.

Hotellet er avsperret av libyske opprørssoldater med støtte fra franske politifolk. Frankrike sendte 160 politifolk til Tripoli for å sørge for sikkerheten.

Besøket finner sted dagen etter at USAs viseutenriksminister for Midtøsten, Jeffrey Feltman, besøkte Tripoli, og samtidig som Iran meldte at de sender sin ambassadør tilbake.

Populære i Libya

Dette er første gangen utenlandske ledere besøker Libya siden revolusjonen startet for seks måneder siden. Sarkozy og Cameron skal ifølge Al Jazeera besøke både Tripoli og Benghazi, der overgangsrådet har sine baser. Opprørerne tok kontroll over hovedstaden for drøye tre uker siden.

Sarkozy og Cameron har begge blitt populære i Libya, og graffiti-slagord med «Merci Sarkozy » og «Thank you Britain» har blitt vanlig å se i gatene.

På fredag skal Tyrkias statsminister, Tayyip Erdogan, besøke landet. Egypts utenriksminister, Mohammad Kamel Amr er også ventet.

Kamp om tre siste byer

Samtidig kjemper opprørere, med Nato i ryggen, for å ta kontroll over Bani Walid.

Det har vært tilnærmet stabile forhold i Tripoli etter opprørerne tok kontroll over hovedstaden 23. august, men de kjemper fortsatt om å kapre tre byer – kontrollert av Gaddafi-styrker.

De tre siste byene opprørerne planlegger å kapre er Bani Walid som ligger 180 kilometer sør for Tripoli, Gaddafis hjemby Sirte, og Sabha.

Etter en uke med kamper har opprørere ropt høyt om at innbyggere og journalister må forlate Bani Walid før de stormer byen.

Et hav med biler med familier forlot Bani Walid onsdag, etter at opprørerne evakuerte og forsørget familiene med gratis bensin.

Gaddafi har ikke blitt sett offentlig siden juni – hvor han befinner seg er det mange teorier om, men hans tilholdssted er fortsatt ukjent.

Iran sender ambassadør tilbake til Libya

Irans ambassadør til Libya har vendt tilbake til Tripoli i håp om å utvide samarbeidet med opprørsmyndighetene.

I en pressemelding fra det iranske utenriksdepartementet heter det at Iran håper hans tilstedeværelse vil sette fart i det bilaterale samarbeidet, skriver NTB.

Iran har siden opprøret begynte kombinert kritikk av Gaddafi-regimet med fordømmelse av NATOs militære intervensjon. De har enda ikke anerkjent Det nasjonale overgangsrådet som de nye myndighetene i Libya.

Bani Walid

En opprører like ved grensen til Bani Walid onsdag.

Foto: LEON NEAL / Afp

SISTE NYTT

Siste nytt