NRK Meny
Normal

Sarkozy forlanger ferie innenlands

Heretter blir det bare ferier innenlands på franske statsråder. President Nicolas Sarkozy har lansert nye «reiseråd» for regjeringen for å unngå flere pinlige skandaler.

Nicolas Sarkozy og Carla Bruni

President Nicolas Sarkozy og nåværende førstedame Carla Bruni hadde i starten av sin romanse i 2007 sin første jule- og nyttårsferie sammen i den kjente turistbyen Luxor i Egypt. De bør ikke gjenta oppholdet før Sarkozy ikke lenger er president, hvis han skal følge sine egne råd.

Foto: KHALED DESOUKI / AFP

- Fra nå av bør alle regjeringens medlemmer så langt som råd er, ta sine ferier i Frankrike, formante presidenten på møte med sine statsråder i dag.

Det viser utskriftene fra regjeringskonferansen, ifølge nyhetsbyrået AF.

- Aksept av invitasjoner som gjelder utenlandsferier, skal godkjennes av statsministeren og presidentens diplomat-enhet, for å se om de er i overensstemmelse med offisiell fransk utenrikspolitikk, sa presidenten videre.

Utenriksministeren og statsministeren

Michele Alliot-Marie

Utenriksminister Michele Alliot-Marie sier landstedet i Frankrike er å foretrekke heretter.

Foto: ERIC FEFERBERG / Afp

Franske statsråders jule- og nyttårsferier er det heteste temaet i fransk media.

Den franske utenriksministeren Michele Alliot-Marie, er under press for å trekke seg etter sin juleferie i Tunisa.

Det er avslørt at hun - mens opptøyene var i gang i landet - fløy turer i et privatfly tilhørende en av Tunisias rikeste menn Aziz Miled.

Miled er en gammel venn av Alliot-Marie, men også en nær alliert av landets nå styrtede president Zine El Abidine Ben Ali og forretningspartner av presidentens forhatte svoger, Belhassen Trabelsi.

Alliot-Marie beskyldes også for å ha feilbedømt situasjonen i Tunisia politisk på grunn av sine vennskaplige forbindelser.

Men i går kom det frem at det ikke bare var utenriksministeren som var på tur i lånt fly.

Statsministeren innrømmet tabbe

Francois Fillon

Statsminister Francois Fillon på vei ut av Elysee-palasset etter at reiseforbudet er innført.

Foto: ERIC FEFERBERG / Afp

Også statsminister Francois Fillon måtte dermed innrømme at han under sin nyttårsferie i nabolandet Egypt fikk låne president Hosni Mubaraks privatfly når han og familien skulle ta seg fra den kjente byen Aswan sør i Egypt og til Abu Simbel-tempelet vel 30 mil lenger sør.

Oppholdet i Aswan var fri for kostnader for presidentfamilien, regningen tok den egyptiske stat. Også en båttur på Nilen ble sponset.

Nyttårsferien for statsminister Fillon, hans kone, barn og øvrig reisefølge kom i stand etter en invitasjon fra den nå hardt pressede Mubarak.

Til reisen fra Frankrike til Egypt ble en av den franske regjeringens fly benyttet av det som betegnes som sikkerhetsårsaker.

Fillon opplyste i går, at han har betalt for bruken av flyet etter regler som er fastsatt, og at hans reisefølge har betalt for sin plass i flyet t til ham som han betaler videre.

Både Fillon og Alliot-Marie regnes som to av Sarkozys mest erfarne og sikre ministre.

Presidenten også på tur

Men det var ikke bare utenriksministeren og statsministeren som var på jule- og nyttårsopphold i Nord-Afrika - som er et velkjent feriemål for den franske eliten.

Også presidenten selv befant seg der, sammen med sin kone Carla Bruni. De befant seg i et tredje land, nemlig Marokko.

Presidentparet var innlosjert ved Jnane Lekbir, en storslått eiendom like utenfor Marrakech som tilhører kong Mohammed VI.

Detaljene rundt dette oppgjøret for kost og losji har foreløpig ikke nådd franske medier.

Også i 2009 var Sarkozy og Bruni på juleferie hos det marokkanske kongeparet på samme sted.

Mange i den franske eliten har nytt godt av den nordafrikanske gjestfriheten i årevis. En rekke franske ministre, ledende embetsmenn, tidligere ambassadører og forretningsfolk har ferieeiendommer i Tunisia så vel Marokko. Også Egypt står på listen over vanlige reisemål, da gjerne til de ypperste hotellene.

Bad om unnskyldning

Det er det franske ukemagasinet Le Canard Enchaîné som har gravd fram ferieavsløringene, som bare er døpt «Air Ben Ali» og «Air Mubarak», fritt etter andre flyselskap.

Opposisjonen lukter blod og mener Frankrikes diplomatiske anseelse er skadet etter all ferieringen. Sosialistpartiet og Miljøpartiet De grønne mener både Fillon og Alliot-Marie bør trekke seg.

I en uttalelse spør De grønne lakonisk hvor mange andre franske ministre som har benyttet seg av «Air Diktator» til solferier.

Utenriksminister Michele Alliot-Marie bad i går nasjonalforsamlingen om unnskyldning for sin klønete håndtering.

Fire dager før Tunisias president Zine El Abidine Ben Ali og hans familie flyktet, foreslo Alliot-Marie at det franske opprørspolitiet kunne sendes for å bidra til å gjenopprette ro og orden i landet.

Hun mente styrken burde veilede det tunisiske sikkerhetspolitiet, som hadde skutt og drept flere demonstranter og behandlet resten svært hardhendt - til sterk kritikk fra vestlige land.

Og det ble ikke bedre da det kom frem at regjeringen hadde innvilget eksportlisens for forsyninger av tåregass til Tunisia.

Opposisjoner reagerer

Opposisjonen mener dette viser at utenriksministeren var påvirket av sine private forbindelser til Ben Ali-regimet.

President Nicolas Sarkozy har i ettertid innrømmet at Frankrike feilbedømte det tunisiske opprøret og var for sene til å komme med en uttalelse som er i tråd med øvrige prinsipper i fransk politikk.

Dette tolkes som en indirekte kritikk av utenriksministeren. Og heretter vil altså presidenten forsikre seg om at statsråders ferievaner er i tråd med den offisielle utenrikspolitikken.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt