NRK Meny
Normal

Sarkozy ber Mugabe om å gå

Nicolas Sarkozy, Frankrikes president og sjef for EUs formannsskap, ba i dag Zimbabwes president Robert Mugabe om å gå av.

Nicolas Sarkozy

President Sarkozy ber sin zimbabwiske kollega om å gå av.

Foto: STEPHANE DE SAKUTIN / AFP

- President Robert Mugabe må gå, erklærte Sarkozy til en gruppe politiske ledere som arbeider for å få slutt på krisen i Zimbabwe.

Samtidig gikk EUs utenrikssjef Javier Solana kraftig ut på EUs utenriksministermøte i Brussel i dag.

- Tiden er inne til å legge så sterkt press som mulig på Mugabe for å få ham til å gå av og gi Zimbabwes innbyggere en mulighet til å komme seg på beina igjen og starte arbeidet med å bygge opp landet, erklærte Solana.

Gir Europa skylden

De kraftige utspillene kommer dagen etter at Zimbabwes statskontrollerte medier ga de europeiske sanksjonene skylden for landets koleraepidemi. Hittil har epidemien tatt livet av nesten 600 mennesker. Beskyldningene har tydeligvis fått begeret til å renne over i EU.

Storbritannias utenriksminister David Milliband la ikke fingrene imellom da han beskrev Zimbabwes regjering: "Et kjeltring-regime som skaper kaos i hele regionen i tillegg til død og ødeleggelse for sitt eget folk".

Milliband sier at kolera-epidemien skyldes "de drepende følgene av Mugabes regime".

Politikken til president Robert Mugabe, statslederen som nekter å gå av til tross for at folket har kastet ham gjennom flere valg, har skapt fullstendig sammenbrudd i økonomien.

Saboterer avtale

Han har sittet ved makten i 28 år, og har brukt de siste 10-15 årene til å bringe innbyggerne i det fruktbare og ressursrike landet i Det sørlige Afrika ut i fattigdom og katastrofe.

Mugabe har gjort hva han kan for å sabotere en avtale om maktdeling med opposisjonspartiet MDC siden valget i sommer. Avtalen har druknet i en krangel om hvem som skal ha de enkelte ministrene, og er aldri satt i verk.

- Tiden for forhandlinger er over, sa president Sarkozy i sin erklæring hjemme i Frankrike. Han føyet til at Zimbabwes befolkning fortjener en bedre leder enn Mugabe.

Samtidig, på møtet i Brussel, oppfordret Frankrikes utenriksminister Bernard Kouchner EU-landene til å bidra for å takle kolera-epidemien. Den sprer seg raskt, blant annet på grunn av mangel på rent vann og nedbygde helsetjenester i den sterkt reduserte statlige sektoren.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt