Sår tvil om David Kellys selvmord

Det er svært usannsynlig at den britiske våpeneksperten David Kelly begikk selvmord da han døde i 2003, hevder ni medisinske eksperter.

David Kelly ble funnet død like ved sitt hjem i Oxfordshire i 2003

David Kelly ble funnet død like ved sitt hjem i Oxfordshire i 2003.

Foto: Martin Mayhow/Stephen Hird / Reuters/AFP/Scanpix

Kelly ble funnet død i skogen like ved huset sitt i Oxfordshire i 2003, etter at han ble avslørt som kilden i BBCs reportasje om interne konflikter i etterretningstjenesten i forbindelse med etterforskningen av Iraks våpenprogram.

Les også: BBC kritisert etter Kellys død

Kelly ble funnet død bare dager etter at han ble grillet av en oppsatt granskingskomité, og den offisielle dødsårsaken var «blødning fra selvpåførte kutt».

Døden skal i tillegg ha inntruffet raskere fordi Kelly hadde inntatt store mengder smertestillende midler, og fordi han hadde en hjertesykdom.

«Ekstremt usannsynlig»

Nå krever ni medisinske eksperter en full gransking av hvordan Kelly døde. De mener nemlig at det er «ekstremt usannsynlig» at våpeneksperten døde av et selvpåført kutt, fordi han ikke ville ha mistet nok blod.

Kravet om en ny etterforskning gir grobunn for nye mistanker, blant annet fordi det ikke fantes noen fingeravtrykk på kniven som ble brukt, samt at det var uvanlig lite blod på stedet, skriver den britiske avisen The Mirror.

– Vi føler at dersom saken hadde blitt etterforsket skikkelig, ville det ikke vært så mye mistanke, sier den tidligere rettsmedisineren Michael Powers.

Les også: Tar skylden for Kellys død

Mai Pederson, som tjenestegjorde med Kelly i Irak, har tidligere sagt at en skade i armen gjorde at Kelly var for svak til å kutte over sitt eget håndledd.

Utløste skandale

Tony Blair

Mange krevde daværende statsminister Tony Blairs avgang etter at BBCs kilde ble avslørt.

Foto: P.Noble, PHIL NOBLE

En talsmann for riksadvokat Dominic Grieve sier at han skal se på saken, og myndighetene skal vurdere å oppheve hemmeligstemplingen av Kellys pasientjournal og alle dokumenter som omhandler hans død.

David Kelly var ansatt i Storbritannias forsvarsdepartement, og hadde tidligere jobbet som våpeninspektør for FN i Irak.

Da han ble avslørt som kilden i BBCs reportasje om jakten på masseødeleggelsesvåpen, som Storbritannia og USA brukte til å begrunne et angrep på Irak, oppsto det en politisk skandale som har fulgt daværende statsminister Tony Blair helt fram til nå.

Les: – Irak-invasjonen var ulovlig

I høringen om Irak-krigen i januar i år måtte både Blair og hans talsmann, Alastair Campbell, svare på beskyldninger om at de hadde løyet for folket og sine ministre.

Les: Blair skal grilles om Irak fredag
Les: – Blair løy om hemmelig brev

SISTE NYTT

Siste nytt