Santosh huset 400 mennesker i fire døgn

KATMANDU (NRK): - I mange år har vi snakket om at et større jordskjelv kan komme, men når det skjer er vi ikke forberedt. Det sier Santosh Sharma. I dagene etter jordskjelvet huset norgesvennen opptil 400 mennesker.

Santosh Sharma huset 400 mennesker i Nepal

Santosh Sharma åpnet dørene sine og huset 400 mennesker etter jordskjelvet i Nepal.

Foto: Stig Jaarvik / NRK

På en åpen plass småprater Santosh Sharma med de siste menneskene som har søkt tilflukt hos Nepal Music Centre. Om en liten stund skal de pakke seg ut fra under plastduken hvor de hviler og forsøke å finne transport tilbake hjemlandsbyen.

Torde ikke sove i sine egne hus

– Det har vært veldig traumatisk sier Santosh om etterskjelvene som kommer hver time. Noen ganger ett i halvtimen.

Natten etter skjelvet kom folk ifra hele nabolaget. I alt mellom 350 og 400 personer.

– Vi hadde åpne områder og overbygd utendørsgang rundt gårdsplassen. Her fikk de ly ifra regnet og det var lett å løpe ut hvis etterskjelvene virket truende. Naboene følte seg utrygge hjemme i sine egne hus og kom til oss, sier Santosh til NRK.

Kultur- og norgesvenn

Santosh har i mange år samarbeidet med norsk kulturliv. Nepal Music Centre fikk han bygget med støtte ifra Rikskonsertene i Norge. I fire døgn huset han naboer og tilreisende i det lave bygget i rød murstein. En av dem var Sareeta Sareshtra.

– Vi trodde det skjelvet kun skulle vare i noen sekunder, men det fortsatte og vi trodde vi var ferdig. Vi trodde at vi skulle dø, sier Sareeta.

Mange i Nepal føler nå en dyp frustrasjon og misnøye med regjeringens respons på jordskjelvet. Selv er Santosh mer diplomatisk, men slår ganske enkelt fast at regjeringen i hans fattige hjemland ikke var forberedt.

– Vi har snakket om at det kunne komme et større skjelv i mange år, men når det faktisk skjer så er vi ikke forberedt. Folk i regjeringen er også mennesker og de er og sjokkert. De har forsøkte å gjøre sitt beste, men det mangler utstyr. Til og med noe så enkelt som munnbind og hansker til soldatene som skulle rydde og ta ut døde ifra ruinene sier Santosh.

Nå har etterskjelvene blitt færre og myndighetene har sagt folk kan vende hjem, men fremdeles mangler mange i Katmandu strøm og vann. I noen bydeler er det også vanskelig å få tak rent drikkevann.

SISTE NYTT

Siste nytt