Brende: Viktig seier for fredsprosessen i Colombia

President Juan Manuel Santos har sikret seg fire nye år ved makten i Colombia. Det er godt nytt for fredsprosessen i landet, mener utenriksminister Børge Brende.

President Juan Manuel Santos

JUBEL: President Juan Manuel Santos feirer seieren sammen med datteren Maria Antonia og sønnene Martin og Esteban. Santos sikret seg fire nye år ved makten i Colombia, viser resultatene etter søndagens valg i landet.

Foto: JOSE MIGUEL GOMEZ / Reuters

Santos fikk 50,9 prosent av stemmene under søndagens andre valgomgang, mens høyresidens utfordrer Óscar Iván Zuluaga fikk 45 prosent.

– Jeg vil gratulere president Santos med gjenvalget. Det er viktig for fredsprosessen i Colombia, sier utenriksminister Børge Brende til NRK.

– Det har vært borgerkrigslignende tilstander i nærere 50 år, og Santos er veldig forpliktet til å gjennomføre fredsprosessen og fortsette forhandlingene med både FARC-geriljaen og nå med ELN, påpeker Brende.

Norge sentral i fredsprosessen

Norge har vært involvert i fred- og forsoningsarbeid i Colombia i flere tiår og i flere initiativ til dialog mellom skiftende regjeringer og den colombianske geriljaen (FARC og ELN), og Norge er sammen med Cuba tilrettelegger for samtalene i Havanna.

– Vi tror det kan skapes fred. Hundretusenvis av mennesker har mistet livet gjennom de 50 årene konflikten har pågått. Det er bra at Santos med sitt fredsbudskap vant. Det viser at det å stå for fred gir uttelling, mener Brende.

– Men med det jevne valgresultatet er Colombia fortsatt splittet?

– Santos har fått det mandatet han trenger for å videreføre fredsprosessen etter en tøff valgkamp, og Norge står klar til å bidra så lenge vi fortsatt er ønsker i denne rollen, svarer Brende.

Artikkelen fortsetter under videoen:

Utenriksminister Børge Brende om valget i Colombia der den sittende presidenten Juan Manuel Santos ble gjenvalgt. - Viktig for fredsprosessen, mener utenriksministeren.

Garanti

Gjenvalget av den 62 år gamle sentrum-høyrekandidaten Santos blir sett på som en garanti for at fredssamtalene med FARC-geriljaen fortsetter.

55 år gamle Zuluaga omtaler FARC som terrorister og varslet i valgkampen en annen linje enn Santos, skriver NTB

Som en forutsetning for videre forhandlinger krevde han at geriljaen la ned sine våpen, og han ville også nekte FARC-medlemmer anledning til å stille som kandidater i valg.

Ba om mandat

Santos ba på sin side velgerne om mandat til å fortsette fredsforhandlingene som ble startet i Norge i 2012, og mange så derfor presidentvalget som en folkeavstemning om fredsprosessen.

– Dette var en annen type valg. Det var ikke kandidatenes navn det sto mellom, det var hvilken kurs landet skal ta, sa Santos i sin seierstale.

– Folk mobiliserte for meg fordi de vet at historien har sine veiskiller. Denne gangen sto det om fred, om at det var på tide å få slutt på denne lange og grusomme konflikten, sa han.

Zuluaga erkjente nederlaget, men lover å komme sterkere tilbake.

– Kampen fortsetter, det kommer en ny dag i morgen, sa Zuluaga i en tale til sine tilhengere.

Svekket mandat

Borgerkrigen i Colombia har kostet over 200.000 mennesker livet og tvunget millioner på flukt.

Gjentatte forsøk på fredsforhandlinger har tidligere mislykkes, mens det nå er gjort framgang.

Zuluaga sikret seg flere stemmer enn Santos i første valgomgang, men venstresiden og fagbevegelsen sluttet opp om Santos før andre runde.

Ved forrige valg fikk han 69 prosent av stemmene, og søndagens valg innebærer dermed en svekkelse av Santos' mandat ettersom han måtte nøye seg med drøyt 50 prosent.

SISTE NYTT

Siste nytt