Sannfinnene kan ødelegge for Portugals krisepakke

Partileder Timo Soini i Sannfinnene sier han forventer forandringer i EUs økonomiske krisehjelp til Portugal.

Timo Soini

Dagen etter at partiet hans gjorde et brakvalg, gjentar Sannfinnenes partileder Timo Soini at det blir uaktuelt å bruke finske penger på å redde andre EU-land.

Foto: Martti Kainulainen / SCANPIX

Det nasjonalistiske og EU-kritiske partiet ble Finlands tredje største parti, da de tok 19 prosent av stemmene under gårsdagens valg.

Allerede dagen etter viser partiet, som trolig blir å finne i en ny regjering, muskler overfor Brüssel.

Varsler endringer

En meningsmåling som ble utført i forkant av valget, viste at 59 prosent av de spurte vil at Finland skal la sine europeiske naboer seile sin egen sjø.

Trolig er det også Sannfinnenes uttalte EU-skepsis som er én av grunnene til at partiet gjorde et så godt valg.

Sannfinnene har lovet å legge ned veto mot ethvert ønske om å øke Finlands bidrag til europeiske redningspakker, og en av partiets representanter har nektet å delta i en koalisjon som vil godta flere lånegarantier.

På spørsmål om hvordan partiet stiller seg til en økonomisk krisepakke til EU-landet Portugal mandag, svarte partileder Timo Soini:

– Selvfølgelig kommer det til å bli endringer.

Pengekassa kan gå tom i juni

Representanter for EU-kommisjonen, Den europeiske sentralbanken og Det internasjonale pengefondet (IMF) er i Lisboa for å gjøre en vurdering av landets økonomi , skriver NTB.

Mandag begynner forhandlingene med den portugisiske regjeringen om betingelsene for pakken.

Målet er å enes om en plan innen midten av mai. Men i Helsingfors spås det at regjeringsforhandlingene blir lange og harde, og det kan gå uker før det er klart om finnene vil forsøke å blokkere eller vanne ut krisehjelpen.

Hvis situasjonen i Finland fortsatt er uklar, kan EU-lederne bli nødt til å lete etter helt nye løsninger for å støtte den portugisiske staten, som risikerer å gå tom for penger i juni.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt