NRK Meny
Normal

Sannfinnene dropper regjeringen

Sannfinnene, partiet som gjorde et brakvalg og ble Finlands tredje største parti for en snau måned siden, trekker seg fra alle regjeringsforhandlinger fordi de andre partiene vil redde skakkjørte EU-land.

Timo Soini leder Sannfinländarna

Sannfinnenes leder Timo Soini vil ikke sitte i regjering med partier som vil redde land i økonomiske vansker.

Foto: LEHTIKUVA / Reuters

– Vi vil ikke delta i regjeringsforhandlinger med partier som har en slik holdning, sier partileder Timo Soini torsdag.

De to største partiene har sammen med noen små partier sikret støtte for at Finland skal være med i EU-landenes redningspakke til Portugal.

Soini: Vi er ikke kompatible

Men Soinis parti ønsker at landene som har havnet i økonomisk uføre må klare seg selv, og vil ikke delta i en regjering som går mot hans partis valgløfter.

– Deres syn er for forskjellig, og vi er ikke kompatible, sier Soini, som før valget kom med løftet om at han ville legge ned veto mot et hvert forsøk på å øke Finlands bidrag til krisepakker og lånegarantier.

Det populistiske og innvandringskritiske Sannfinnene gjorde et brakvalg 17. april 2011, og ble landets tredje største parti med 19 prosent av stemmene - frem hele 15 prosentpoeng fra forrige valg.

Langt fra valgkampløfter til regjering

Det er vanlig med bredt samarbeid i finske regjeringer, og det var ventet at Sannfinnene ville delta. Soini var før forhandlingene startet klar på at partiet hans ikke skulle ligge bakpå i forhandlingene, og at de skulle inn i en regjering for å få gjennomslag for egen politikk.

Før de finske regjeringsforhandlingene begynte var professor Erik Oddvar Eriksen ved Senter for Europa-forskning usikker på hvor mye gjennomslagskraft Sannfinnene ville ha.

På regjeringshold har Finland vært et EU-vennlig land, og partiene med makt har vist ansvarlighet i slike saker som Sannfinnene nå trekker seg ut av forhandlingene på grunn av.

Eriksen spådde - riktig - at veien ville bli lang fra å proklamere ting i valgkampen, til å bli medlem av et regjeringskollegium, til få det godtatt i en regjeringsposisjon.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt