Hun blir verdens yngste statsminister

Sanna Marin (34) blir statsminister i Finland og skal styre en ung, kvinnedominert regjering. Det vekker internasjonal oppmerksomhet.

Finland får verdens yngste regjeringssjef

TØFF BAKGRUNN: Faren til Sanna Marin (34) hadde alkoholproblemer og foreldrene hennes skiltes da hun var liten. Hun var enebarn i en fattig familie og vokste opp sammen med sin mor.

Foto: Vesa Moilanen / Lehtikuva /AP /NTB Scanpix

Tirsdag tar 34-åringen fra Sosialdemokratene over som regjeringssjef i «de tusen sjøers land».

Marin skal lede en koalisjonsregjering som består av fire partier.

Alle partiene har kvinnelige ledere, tre av dem i alderen 32 til 34 år, skriver den finske allmennkringkasteren YLE.

Det får stor internasjonal oppmerksomhet at Marin blir verdens yngste statsminister og skal styre landet sammen med unge kvinner.

Laster Twitter-innhold

Turbulent oppvekst

Britiske The Guardian og BBC, amerikanske New York Times og CNN, tyske Süddeutsche Zeitung og franske Le Figaro er blant store medier som har viet plass til saken.

Flere av dem skriver også om bakgrunnen til Marin. I likhet med New Zealands statsminister Jacinda Ardern (39) er også Marin småbarnsmor med en ettåring hjemme.

Hun var enebarn i en fattig familie. Faren hennes hadde alkoholproblemer og foreldrene skiltes da hun var liten.

I flere intervjuer og i et blogginnlegg har hun fortalt om diskriminering hun opplevde da moren hadde et forhold til en annen kvinne.

Sanna Marin blir verdens yngste statsminister

TAR OVER TIRSDAG: Sanna Marin overtar tirsdag som statsminister i Finland og blir med sine 34 år verdens yngste regjeringssjef.

Foto: Lehtikuva / Reuters

Ikke så skoleflink

Marin er nestleder i partiet og transport- og kommunikasjonsminister i den avtroppende regjeringen. Hun blir den tredje kvinnelige statsministeren i Finland, men det var ikke gitt at hun skulle nå så langt da hun gikk på ungdomsskolen.

Hun var ikke så skoleflink og klarte så vidt å komme inn på videregående skole. I tiden etterpå jobbet hun som selger ved siden av studiene.

– Den siste uken har vært ekstraordinær, sa hun til Helsingin Sanomat.

Etter at nominasjonen hennes var i boks søndag har hun ikke ønsket å snakke om alderen sin.

– Jeg har aldri tenkt på alderen min eller mitt kjønn. Jeg tenker på grunnene til at jeg kom inn i politikken og forholdene som har gjort at vi har vunnet tillit fra velgerne, sier Marin.

Laster Twitter-innhold

SISTE NYTT

Siste nytt