Selv om skolen er et fristed for afghanske jenter møtes de fortsatt av undertrykkelse.
Foto: Junge, Heiko / SCANPIXStøre hilser på to av elevene.
Foto: Junge, Heiko / SCANPIXStøre i møte med lokalbefolkningen.
Foto: Junge, Heiko / SCANPIXStøre fikk observere en øvelse de norske soldatene gjennomførte.
Foto: Junge, Heiko / SCANPIXHundrevis av unge jenter ønsket den norske utenriksministeren velkommen til jenteskolen i Maimana i Nord-Afghanistan, som for sju år siden var lokalt hovedkvarter for Taliban som benyttet klasserommene som stall.
Full grunnskoledekning
Torsdag la Jonas Gahr Støre ned grunnsteinen til en ny bygning med flere klasserom på den store Setara-skolen, der deler av undervisningen for de over 3.000 elevene i dag foregår i telt.
– Det var noe med stemningen og optimismen blant disse unge jentene som gjorde sterkt inntrykk, medgir Støre.
Norge skal bygge og rehabilitere over 100 skoler i Faryab-provinsen der de norske styrkene er stasjonert, og håper å bidra til full skoledekning i løpet av tre år. Det vil gjøre provinsen til et eksempel for etterfølgelse.
– Vi må huske på at her styrte det folk i flere år som nektet jenter å gå på skolen. Nå går de på skolen, og det er en sterk motivasjon for oss, sier Støre.
Pustehull
Selv om de nyåpnede skolene er et pustehull for afghanske jenter, venter en gammel og betydelig mer brutal virkelighet på dem straks de går ut av skoleporten.
Da må jentene igjen trekke heldekkende burkaer over hodet og finne seg i mye av den samme undertrykkelsen som de opplevde under Taliban.
Støre vet godt at veien fram er lang, men håper og tror at satsing på utdanning skal bringe Afghanistan ut av det som for mange fortsatt fortoner seg som den mørke middelalderen.
– Takk for det store mot dere viser, sa utenriksministeren.
Full av lovord
Etter besøket på jenteskolen tok soldater fra NATOs norskledede stabiliseringslag i Maimana utenriksministeren med på landsbybesøk i Juma Bazar i Kwaja Sabz Posh-distriktet, der han under streng bevoktning fikk seg en rusletur og benyttet anledningen til å handle grønn te.
– Jeg er ikke her for å lete etter Taliban, men for å lete etter hyggelige venner, forsikret Støre som også møtte lokale ledere som var fulle av lovord.
– Vi har et veldig godt samarbeid med våre internasjonale venner, fortalte fungerende politisjef Samangan Isatullah.
– Jeg kan knapt beskrive hvor glad jeg er i de norske styrkene, som bare vil oss vel. Alt det positive vi har oppnådd her i distriktet, kan vi takke dere for, sa Isatullah.
Sikkerhet
– Det er nå 100 prosent sikkerhet i dette området, takket være det gode samarbeidet og utvekslingen av etterretning som har gjort oss i stand til å slå tilbake flere angrep, fortsatte han.
På veggen hang bilder av drepte «fiender», mens flere andre ifølge politisjefen er tatt til fange den siste tiden.
Nylig sprengte to usbekiske opprørere seg i lufta i et forsøk på å plante en veibombe utenfor Juma Bazar, og Isatullah er overbevist om at den ene av dem også sto bak veibomben som kostet den norske soldaten Kristoffer Sørli Jørgensen livet i november 2007.