Hopp til innhold

Sanders skal bruke sin personlige historie i kampen mot Trump

Forrige gang var det politikk. Nå er det person. Bernie Sanders (77) akter å bruke sin personlige historie mot Donald Trump.

Bernie Sanders startet sin presidentkampanje i New York

Bernie Sanders hadde valgt seg fødebyen New York og Brooklyn College, hvor han selv studerte, som startsted for valgkampen. Han legger opp til en bevisst personlig sammenligning med en annen newyorker, Donald Trump.

De er begge vokst opp i New York. I bydeler som grenser til hverandre. Bernie Sanders i Brooklyn og Donald Trump i Queens.

– Jeg ble født ikke langt unna her, sa Sanders og pekte bortover. For andre gang skal han forsøke å bli USAs president.

Mannen som definerer seg som sosialdemokrat og som har de nordiske landene som ideal, gav storfavoritten på demokratisk side Hillary Clinton uventet hard konkurranse om nominasjonen i 2016.

I år håper politikeren å gå helt til topps – og bli den som skal utfordre president Donald Trump i 2020.

Fra politikk til person

– Dere fortjener å vite hvor jeg kommer fra, sa Sanders til den store mengden tilhengere som hadde møtt opp i et snødekket New York.

Selv om han i mange år har bodd i Burton i Vermont, hvor han ble betegnet som «den røde borgermesteren i de grønne fjellene» og i tiår har representert delstaten i Kongressen, hadde Sanders valgt fødebyen New York som stedet for valgkampstart. Brooklyn-aksenten er fortsatt der.

Forrige gang holdt han seg strengt til politikken.

Til ord som «økonomisk likhet», «sosial rettferdighet», «likestilling», «klimatiltak», «finansreguleringer» og «skatt».

I år er det hans personlige historie som skal frem, for å vise hvordan hans bakgrunn henger sammen med hans politiske standpunkter. Hvordan røttene og familiens økonomiske slit har formet hans politiske syn.

Og ikke minst for å vise forskjellen til bysbarnet Trump.

Bernie Sanders under valgkampstarten i New York

Bernie Sanders hadde valgt seg fødebyen New York og Brooklyn College, hvor han selv studerte, som startsted for valgkampen. Han legger opp til en bevisst personlig sammenligning med en annen newyorker, Donald Trump.

Foto: Craig Ruttle / AP

Pengene som manglet

Foreldrene hans var jødiske innvandrere fra Polen. Faren Eli Sanders kom til USA som 17-åring i 1921, på flukt fra fra fattigdom og antisemittisme.

I sitt nye hjemland livnærte han seg på å selge maling til butikker. Familien hjemme i Polen ble utslettet under Holocaust.

Bernie Sanders på valgkampstart i Brooklyn, New York

Bernie Sanders ber alle amerikanere i alle samfunnslag bli med på en politisk revolusjon.

Foto: Craig Ruttle / AP

– Vi bodde i en liten utleieleilighet ikke langt unna herfra. Min mors største drøm var at vi en gang skulle eie vår egen bolig, sa Sanders om moren som døde ganske ung.

– Jeg vokste ikke opp i desperat fattigdom. Det vil ikke være riktig å si. Men jeg vokste opp i den lavere middelklassen, og jeg kommer aldri til å glemme hva penger – mer nøyaktig mangelen på penger – hadde å si. Det var hele tiden en bekymring.

– Dette har jeg dratt med meg, det har formet mitt liv og mine verdier, sa Sanders.

– Du har sparken

Blant fanesakene hans er statlig helseforsikring for alle, minstelønn på 15 dollar timen og reformering av det amerikanske utdanningssystemet som gjør utdanning økonomisk overkommelig for alle.

Valgmøte til Bernie Sanders i Brooklyn, New York

Spøkefulle sjeler hadde kledd ut en snømann som Sanders-frivillig under valgkampmøtet.

Foto: Johannes Eisele / AFP

Han vil ha satsing på gode offentlige skoler og universiteter, som gjorde at han med sin bakgrunn kunne få en utdannelse.

Donald Trump har sin skolegang fra privateide, til dels kostbare, skoler.

Trumps far Fred Trump, som hadde familiebakgrunn fra Tyskland, bygget seg opp en stor formue i ung alder som eiendomsutvikler i New York.

Det har siden kommet frem at han hjalp sin sønn med en betydelig startkapital, i motsetning til hva Donald Trump har likt å fremstille det som.

– Jeg hadde ikke en far som kunne gi meg millioner av dollar til å bygge luksuriøse skyskrapere, kasinoer og «country clubs». Jeg kommer ikke fra en familie med privilegier som gjorde at jeg senere kunne lage fjernsynsunderholdning med å si «du har sparken».

– Jeg kommer derimot fra en familie som altfor godt vet hvilken skremmende makt arbeidsgivere kan ha over vanlige arbeidere, sa Sanders til folkemengden.

Tilhenger av Bernie Sanders på valgkampmøte i Brooklyn, New York

Det er liten tvil om hvem som er det politiske målet for Sanders-kampanjen.

Foto: Spencer Platt / AFP

Mener Trump er farlig

Den mangeårige kongresspolitikeren beskriver Trump som den farligste presidenten i USAs nyere historie. Han var kritisk til Trump under valgkampen sist, og er ikke mindre kritisk nå.

– Vi sier høyt og tydelig at vår regjering ikke skal ha grådighet, hat og løgner som underliggende prinsipp. Det skal ikke være rasisme, sexisme, fremmedhat, homofobi og religiøs fanatisme. Det skal det bli en slutt på, lovet Sanders.

Vil ha revolusjon

Han var over 70 år under forrige valgkamp, og er nærmere 80 nå. Likevel har han fortsatt stor appell blant unge velgere.

De omfavner budskapet om at det trengs en politisk revolusjon i det amerikanske samfunnet:

  • Forskjellene må bli mindre
  • En samfunnsklasse ikke kan stikke av med størsteparten på bekostning av resten
  • Store selskaper må bidra med langt mer til fellesskapet
  • Det må bli mer rettferdighet - sosialt, økonomisk og rasemessig
– Vi vet at fremtiden ikke tilhører dem som tror på sosialisme, sa Donald Trump under CPAC-konferansen.

– Vi vet at fremtiden ikke tilhører dem som tror på sosialisme, sa Donald Trump under CPAC-konferansen.

USA blir aldri sosialistisk

– USA kommer aldri til å bli et sosialistisk land, fastslo president Donald Trump.

Omtrent på samme tid som Sanders åpnet sin valgkamp, talte Trump til den årlige CPAC-konferansen som samler landets mektige konservative politikere og aktivister.

«Den røde fare» var et tema på årets konferanse, og Trumps advarsler om statlig overtakelse av helsevesenet, radikale klimaplaner og økt innvandring vakte stor entusiasme.

– Sosialisme dreier seg ikke om miljøet, det dreier seg ikke om rettferdighet eller nødvendighet. Det dreier seg om en ting makt til en styrende arbeiderklasse, sa Trump før han la til:

– Vi vet at fremtiden ikke tilhører dem som tror på sosialisme.

Trump nevnte ikke Sanders direkte, men erklærte at Demokratene kommer til å tape valget i 2020 fordi partiet står for sosialistiske løsninger som amerikanske velgere vil avvise.

Visepresident Mike Pence kalte dagen før Bernie Sanders «en overbevist sosialist».

President Donald Trump på CPAC-konferansen i Washington

USAs president Donald Trump advarte mot et «sosialistisk mareritt» da han talte til høyrekonservative tilhengere på CPAC-konferansen. Her omfavner han det amerikanske flagget etter talen.

Foto: Yuri Gripas / Reuters

Pengene renner inn

Suksessen til Sanders i 2016 førte til at Demokratene har måttet være mer åpne for sosialdemokratiske ideer som gir gjenklang hos velgerne.

Samtidig har Sanders igjen plassert seg lengst til venstre i feltet av demokratiske presidentkandidater.

I 2016 ble valgkampen til Sanders finansiert av smådonasjoner fra millioner av vanlige amerikanere. Oppskriften gjentas i år igjen, og i løpet av den første valgkampuken kom det inn hele 85 millioner kroner fra over 220.0000 amerikanere. Dette er langt mer enn de andre som har meldt seg på presidentkampen.

SISTE NYTT

Siste nytt