NRK Meny
Normal

Sandberg foreslår 1,5 milliard ekstra i bistand til Libanon

LIBANON (NRK) Per Sandberg ber Stortinget vedta en hjelpepakke som skal skape arbeidsplasser og bidra til å stabilisere Libanon. Frp-politikeren har besøkt to teltleirer for syrere i landet.

Per Sandberg og sosialminister Rashid Derbas

Etter møtet med Per Sandberg sa sosialminister Rashid Derbas at det de først og fremst trenger nå er en bedre fordeling av de syriske flyktningene.

Foto: Jarle Roheim Håkonsen / NRK

Valglogo

I går og i dag har Fremskrittspartiets Per Sandberg med egne øyne fått se hvordan flyktninger lever i Libanon og fått høre hvor stor oppgave det er å ta imot de mange som flykter fra krigen i Syria.

Mens gårsdagen ble tilbrakt i to leirer i Bekaadalen, har dagen gått med til møter. Den norske politikeren har snakket med landets sosialminister og justisminister og som tidligere FN-soldat i landet har han også et sterkt ønske om å hjelpe.

Vi bruke av oljefondet

I morges antydet Per Sandberg at han mener Norge bør se bort fra handlingsregelen for å hjepe på situasjonen.

– Myndighetene her er redde for at konflikten i nabolandet skal spre seg hit. Jeg utfordrer Stortinget til å vedta en hjelpepakke som kan skape arbeidsplasser. Det kan være utdanning av lærere og sykepleiere eller for eksempel tiltak for å få syriske flyktninger i jobb i landbrukssektoren, sier han til NRK.

– Hvor skal du ta pengene fra?

– Vi foreslår å overføre mindre til oljefondet, og håper å få med oss Venstre og Kristelig Folkeparti på det.

– Har du med deg finansminister Siv Jensen på dette?

– Hun er informert, svarer Sandberg.

– Libanon har ikke plass til alle flyktningene

FNs høykommissær for flyktninger har registrert over fire millioner mennesker som er fordrevet på grunn av borgerkrigen i Syria. Libanon har flere enn 1,1 million syriske flyktninger innen sine landegrenser.

Sosialminister Rashid Derbas sier han tar imot alle penger kan få, men at det mest akutte nå er at Libanon må ha hjelp til å flytte på noen av de syriske flyktningene ut av landet. Han sier den store flyktningstrømmen nå tydeligvis har åpnet europeernes øyne for problemet.

– Men Europas bidrag er nesten ikke noe verdt. Vi mangler penger til å holde oss flytende, sier sosialministeren.

Sandberg selv ønsker ikke å kalle hjelpepakken har foreslår for bistand.

– Dette er næringsutvikling og det er vi for, sier han.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt