Samtalene er fastlåste

I Zimbabwe er samtalene om en maktdeling fastlåst. Presidenten avviser alle forslag som fratar han lederrollen i regjeringen.

Robert Mugabe (tv) og Morgan Tsvangirai
Foto: STF / AFP

Forhandlingene om maktdeling i Zimbabwe har brutt sammen, melder kilder i opposisjonsbevegelsen MDC.

- Det ser ut til at Harare-regjeringens utsendinger bare hadde mandat til å forhandle om stillingen som visepresident og ikke noe annet, sa MDC-talsmannen, som ba om å få være anonym.

Representanter for regjeringspartiet Zanu-PF og for to fraksjoner i MDC innledet i forrige uke samtalene om en såkalt inkluderende regjering. Målet er å få slutt på den politiske krisen som valget skapte. Det var et toppmøte i Den afrikanske union som ba om dette for å løse krisen i landet.

Les også: Mugabe og Tsvangirai undertegner

Det var ventet at forhandlingene ville bli vanskelige på grunn av den lange konflikten mellom partene.

MDC har foreslått at sittende president Robert Mugabe fortsetter som president med bare seremonielle oppgaver, mens det opprettes en statsministerpost med utøvende myndighet for opposisjonsleder Morgan Tsvangirai. Men Mugabe avviser alle forslag som fratar ham lederrollen i regjeringen.

Tsvangirai var tidligere motstander av en samlingsregjering, han ønsket et overgansstyre med den hensikt å forberede nyvalg.

Samtalene blir holdt i Sør-Afrika med landets president Thabo Mbeki som mekler.

SISTE NYTT

Siste nytt

Britene hedrer prins Philip

Kanoner over hele Storbritannia blir avfyrt lørdag i en hyllest til avdøde prins Philip. Koronarestriksjoner gjør at bare 30 personer får være med i bisettelsen.

Vulkanutbrudd på karibiske St. Vincent – 16.000 bedt om å evakuere

En vulkan på øya St. Vincent i Karibia har sitt første utbrudd på 40 år. Utbruddet startet fredag.