Sammenstøt i Paris over ny arbeidsreform

PARIS (NRK): I protestene mot svekkede rettigheter for arbeidere, har demonstranter ramponert biler, knust vinduer og kastet flasker. Politiet har svart med tåregass.

Demonstrasjoner i Paris

SAMMENSTØT: Demonstranter og politi har barket sammen i Paris. Ni personer er arrestert.

Foto: Marit Kolberg / NRK

Politiet sier det har vært 18.000-19.000 demonstranter i Paris. Fagorganisasjonen FO anslår at det var cirka 100.000 som gikk i gatene.

De demonstrerer mot regjeringens forslag til innføring av ny arbeidslov, som svekker arbeidernes rettigheter, og krever at reformen stoppes.

Motorveier og broer er blokkert, fly er forsinket, og demonstranter og politiet har barket sammen i flere byer.

15-20 personer arrestert

Om lag 100 personer brøt ut av en ellers fredelig demonstrasjon i Paris. De knuste butikkvinduer og gikk løs på biler i gatene. Da de kastet flasker mot politiet, svarte politiet med tåregass. 15-20 personer ble arrestert.

Demonstrasjoner i Paris

PROTESTER: Politiet sier det har vært 18.000-19.000 demonstranter i Paris.

Foto: Marit Kolberg / NRK

Streiker i flere måneder

I dag sa Frankrikes statsminister Manuel Valls at det kan bli aktuelt å gjøre endringer på arbeidslivsreformen som gir arbeidsgivere økt rett til å si opp ansatte, sette ned lønna eller øke arbeidstiden.

Målet er å få flere i arbeid i et land med 10 prosent arbeidsledighet. Men ansatte i mange sektorer har svart rungende nei med omfattende streiker som har pågått i flere måneder.

Omfattende streiker og demonstrasjoner har ført til bensinmangel og lammet deler av fly- og togtrafikken. Og nå vil ansatte ved 16 av landets 19 atomkraftverk også slutte seg til streiken. Atomsektoren står for 75 prosent av landets energiforsyning.

Snart fotball-EM

Protestene har bygget seg opp over tre måneder, og fører til en spent situasjon to uker før Frankrike er vertskap for EM i fotball.

Marit Kolberg raporterer fra Paris

FØLGER DEMONSTRASJONENE: NRKs Marit Kolberg rapporterer fra Paris.

Om lag 100 personer brøt ut av en ellers fredelig demonstrasjon i Paris. Politiet svarte med tåregass. Ni personer er arrestert.

SAMMENSTØT: Se bilder fra bråket i Paris.

SISTE NYTT

Siste nytt