Hopp til innhold

Sammenstøt i Krim-demonstrasjon

Russiskvennlige demonstranter angrep ukrainskvennlige vakter på et arrangement, melder nyhetsbyrået AFP.

UKRAINE-CRISIS/ Armed men, believed to be Russian servicemen, march outside an Ukrainian military base in the village of Perevalnoye

Væpnede menn, som antas å være russiske tjenestemenn, marsjerer utenfor en ukrainsk militærbase i en landsby nær Simferopol på Krim.

Foto: THOMAS PETER / Reuters

Pro-Kiev og pro-Moskva grupper støtte sammen i Sevastopol på Krim søndag ifølge en AFP-reporter på stedet.

100 Russland-sympatisører med køller angrep vel 20 mennesker som bevoktet en markering for 200-årsdagen til poeten og nasjonalhelten Taras Sjevsjenko.

De ble angrepet med pisker, melder BBC. Rundt 200 personer deltok på markeringen.

– Kontrollerer ny Krim-grensepost

Sammenstøtet var mellom grupper som er tilhengere av den nye ukrainske regjeringen i Kiev, og tilhengere av russiske myndigheter.

Få dagens oppdateringer her

Russerne ser ut til å ruste kraftig opp på Krim-halvøya i Ukraina. Russiske styrker har i formiddag tatt enda en grensepost vest på Krim.

– Grenseposten ble tatt rundt klokka 06 lokal tid søndag. Russiske holder 30 personer inne, sier en grensevakt til Reuters.

– Russiske styrker kontrollerer nå 11 grenseposter på Krim, sier Oleh Slobodyan, talsperson for grensevakten på halvøya til Reuters.

Bekymret for sikkerheten til journalister

Representanter for internasjonale organisasjoner ble i går nok en gang nektet adgang og det ble skutt varselskudd mot dem.

Les også:
– Varselskudd mot OSSE-observatører

– I løpet av det siste døgnet har russiske militære styrker kommet, sannsynligvis fra fastlandet. Det er observert kolonner på opptil 50–60 militære kjøretøy med russiske soldater, sier NRKs reporter Jan Espen Kruse på Krim.

Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa (OSSE) er bekymret etter meldinger om at ukrainske journalister er blitt banket opp på Krim.

BBC-journalisten Ben Brown skriver på Twitter at teamet hans ble angrepet under et pro-ukrainsk arrangement i Sevastopol i dag.

Signalene til flere ukrainske TV-kanaler er blitt kuttet de siste dagene. Det gjelder blant annet den store private kanalen Inter, den uavhengige Kanal 5 og den statlige Første nasjonale, melder OSSE fra Wien.

De ukrainske sendingene er erstattet av sendinger fra russiske kanaler som statseide Rossiya 24 og den militære kringkastingen Zvezda.

– Det er en mye tøffere stemning, og omringningen av ukrainske militærbaser fortsetter for fullt, sier Jan Espen Kruse.

Les også:

– Ukraina vil ikke oppgi Krim

(NRK/NTB)

SISTE NYTT

Siste nytt

Denne videoen skal vise en drone fra det ukrainske forsvaret slippe en granat på russiske styrker utenfor Kharkiv.

Slipper håndgranater fra minidroner

Nye videoer viser at små droner utstyrt med lette granater blir brukt i krigen i Ukraina. Disse blir først og fremst brukt som propaganda, mener ekspert Ole Jørgen Maaø fra Luftkrigsskolen.