Tenner lys for ofrene

Amerikanere strømmer til en park i Roseburg, Oregon, for å minnes ofrene for skoleskytingen.

Minnestund i Oregon

Sjokkerte innbyggere i den lille byen i Oregon brukte parken til å samles på slutten av det sheriffen kaller «en forferdelig dag».

Foto: Josh Edelson / Afp

Med levende lys og toner fra hymnen Amazing Grace, samler folk seg i kveldsmørket i Stewart Park.

De første ankom rundt klokken 20 lokal tid, da det var tidlig morgen i Norge.

Ni personer ble torsdag drept av en 27 år gammel gjerningsmann, som angrep Umpqua Community College. Han døde selv i kryssild med politiet, men det er fremdeles uvisst om han ble skutt, eller om han tok sitt eget liv.

Sjenert type

Han skal ha brukt fire ulike våpen da han angrep skolen.

Gjerningsmannen skal ha vært en sjenert type, som bodde kun fire minutters kjøring fra skolen.

Minnestund i Oregon

En mor har tatt datteren med seg til en minnestund der lokalbefolkningen forsøker å fordøye den ubegripelige hendelsen.

Foto: Josh Edelson / Afp

Politiet har satt opp sperreteip rundt det rosa boligkomplekset. De har hunder med seg og jakter nå på spor som kan gi svar på hva som fikk denne mannen til å drepe. Så langt er motivet ukjent.

– Dette har vært en fryktelig dag. Det er absolutt et enormt sjokk for lokalsamfunnet, sa Sheriff John Hanlin, etter episoden.

– Tanker og bønner er ikke nok

Han skal tidligere ha argumentert for at det ikke bør bli strengere våpenregler i USA.

Presidenten var selv morsk etter angrepet og sa til reportere at tanker og bønner ikke lenger er nok i slike situasjoner, fordi det ikke kan stanse flere angrep i ukene og månedene som kommer.

Han utfordret velgere som ønsker å komme problemet til livs, til å stemme for personer som faktisk vil ha en endring.

Presidentvalget kort forklart

3. november 2020 velger USA sin neste president. President Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Rekordmange amerikanere stemmer via post i år, og vi vet ikke når resultatet blir klart. Trump sier han ikke stoler på poststemmene. Samtidig mener Demokratene at man skal bruke lenger tid enn vanlig på å telle opp nettopp disse. Mange frykter kaos i ukene etter valget. Hva skjer om Trump ikke aksepterer et nederlag?
Grupper som Proud boys og Antifa har fått mye oppmerksomhet den siste tiden. Den ekstremistiske hatgruppen Proud boys jublet da president Donald Trump sa «stand back and stand by» i den første presidentdebatten. Samtidig forbereder Boogaloo bois seg på borgerkrig, mens medlemmer av Antifa på venstresiden er villige til å bruke vold i kampen mot rasister og fascister. Kan valget utløse en krig mellom disse gruppene? Og er de farlige?
3. november 2020 velger amerikanerne sin neste president. Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Ved forrige presidentvalg vant Trump til tross for at Hillary Clinton fikk flest stemmer. Hvordan kan det skje? Her er to ting du må vite for å forstå USA-valget.

SISTE NYTT

Siste nytt