Samler seg til kamp i millionbyen Donetsk

De prorussiske aktivistene samler seg nå til kamp i millionbyen Donetsk etter at de er blitt drevet ut av den ene byen etter den andre det siste døgnet.

Prorussisk stilling i Donetsk

Flagget til Novorossiya (Nye Russland) vaier i vinden ved en veisperring i Donetsk som er bemannet av prorussiske aktivister.

Foto: Maxim Zmeyev / Reuters

Etter at prorussiske aktivister lørdag forlot byene Slavjansk og Kramatorsk, forlot de i morges nok en by.

Ukrainsk flagg i Slavjansk

Det ukrainske flagget vaiet lørdag over rådhuset i Slavjansk for første gang på tre måneder.

Foto: Dmitry Lovetsky / Ap

Med sine nesten 300.000 innbyggere er Horlivka den største av byene som den prorussiske militsen nå har gitt opp.

Horlivka ligger midt mellom Slavjansk og millionbyen Donetsk, dit aktivistene som forlot Slavjansk og Kramatorsk, nå har tatt opp stilling.

Se kart nederst i saken.

Hovedstad i «Folkerepublikken Donetsk»

Militærkjøretøyer i Ukraina

En konvoi med prorussiske aktivister på vei til Donetsk lørdag kveld etter at de hadde flyktet fra Slavjansk tidligere på dagen.

Foto: Dmitry Lovetsky / Ap
Prorussisk aktivist ved Donetsk

Et medlem av den prorussiske Vostok-bataljonen som tilhører den selvbestaltede Folkerepublikken Donetsk ved en veisperring i Donetsk søndag.

Foto: Maxim Zmeyev / Reuters

Slavjansk, som ukrainske styrker gjenvant kontrollen over lørdag, har vært regnet som de prorussiske opprørernes høyborg.

Med sine 120.000 innbyggere er likevel Slavjansk av langt mindre betydning enn millionbyen Donetsk.

Byen er regionshovedstad i Donbass-regionen og i tillegg hovedstad i den selvoppnevnte «Folkerepublikken Donetsk» som de prorussiske opprørerne har erklært.

Nå kommer en rekke meldinger om at de prorussiske opprørerne befester stillingene sine i Donetsk.

Det lokale nyhetsbyrået Novosti Donbass melder at væpnede militsmedlemmer patruljerer den lokale hovedgaten i byen.

Samtidig melder den lokale TV-stasjonen Hromadske på Twitter (se under) at de prorussiske aktivistene holder et større folkemøte på Lenin-plassen i sentrum av Donetsk.

– Vi har tapt mange byer, men jeg er sikker på at vårt forsvar av Donetsk vil markere et vendepunkt, sa opprørsleder Denis Pusjilin søndag.

Artikkelen fortsetter under tweeten.

Laster Twitter-innhold

Separatistleder på plass

Igor Girkin

Igor Girkin – kjent som «Strelkov» (Skytteren) er den militære lederen for de prorussiske aktivistene.

En av dem som nå skal befinne seg i Donetsk er mannen som var den militære lederen for separatistene i Slavjansk, Igor Girkin, også kalt «Strelkov».

- Vi vil fortsette kampoperasjonene, men prøve å unngå å gjøre de samme feilene som tidligere, sa Girkin i et intervju med den russiske TV-stasjonen Life News søndag.

Girkin arbeider ifølge ukrainske myndigheter arbeider for den Russlands militære etterretningsorganisasjon GRU. Om det stemmer, så stoppet det ham ikke fra å kritisere Russlands president Vladimir Putin for å ha sviktet opprørerne i Slavjansk.

– De fylte oss med håp, og så forlot de oss. Det var fine ord fra Putin om å beskytte det russiske folk, forsvare det nye Russland. Men det var bare ord, skrev Girkin på Twitter.

Kamper ved Luhansk

Petro Porosjenko

Etter suksessen i Slavjansk har president Petro Porosjenko gitt beskjed om at de ukrainske styrkene skal fortsette offensiven.

Foto: ANATOLII STEPANOV

Så langt er det ikke meldt om kamper i Donetsk i dag. Fra den andre store byen opprørerne kontrollerer i Øst-Ukraina, Luhansk, meldes det om ukrainsk artilleribeskyting søndag.

De ukrainske styrkene skal ha skutt mot deler av Luhansk og blant annet truffet en batterifabrikk og andre bygninger i byen, melder det russiske nyhetsbyrået Itar-Tass.

Meldinger går ut på at noen personer skal være såret, men det er ikke kjent hvor mange eller hvor alvorlig.

– Folk skynder seg i tilfluktsrommet eller forlater området som blir beskutt, sier prorussiske styrker til det russiske nyhetsbyrået.

Fortsetter offensiven

Kvinne i Slavjansk

En kvinne i Slavjansk hentet søndag brød fra en hjelpestasjon som ukrainske myndigheter hadde opprettet etter å ha inntatt byen lørdag. Da byen var kontrollert av opprørerne var den omringet av ukrainske styrker, noe som førte til at få forsyninger kom inn i byen.

Foto: GENYA SAVILOV / AFP

I Slavjansk og de andre gjenerobrede byene har ukrainske myndigheter i dag befestet stillingen.

Den ukrainske innenriksministeren Arsen Avakov sier at medlemmer av den prorussiske militsen har prøvd å skjule seg blant sivilbefolkningen.

Ukrainske myndigheter leter nå etter militsmedlemmer samtidig som de har startet med utdeling av mat og andre forsyninger til befolkningen i de gjenerobrede byene.

President Petro Porosjenko ser nå ut til å ville ri på suksessbølgen og prøve å innta flere opprørskontrollerte byer.

– Min ordre er nå gitt – stram ringen rundt terroristene. Fortsett operasjonen med å frigjøre Donetsk- og Luhansk-regionene, skrev Porosjenko på Twitter søndag.

Laster kart, vennligst vent...

SISTE NYTT

Siste nytt