Øyeoperasjon stopper gresk statsminister fra EU-møte om Hellas

Hellas' nye statsminister Antonis Samaras har meldt avbud til EU-toppmøtet til uken på grunn av en øyeoperasjon. Dermed går møtet uten at de to viktigste greske politikerne er til stede.

Antonis Samaras

Hellas' nye statsminister Antonis Samaras etter det første regjeringsmøtet torsdag.

Foto: Panagiotis Tzamaros / Afp

Vassilis Rapanos

Vassilis Rapanos på fredag formiddag på vei til sitt første møte i den nye regjeringen. Dagen etter kollapset den nye finansministeren på sitt kontor.

Foto: LOUISA GOULIAMAKI / Afp

Statsminister Samaras ble lørdag operert for skader på den ene netthinnen.

Legen som opererte ham ga Samaras flyforbud og dermed kan han ikke reise til EU-toppmøtet i Brussel 28. og 29. juni.

Øverst på sakslisten for møtet står Hellas' ønske om å få lettet på de knallharde innstrammingstiltakene som er satt som betingelse for at grekerne skal få utbetalt kriselån fra EU og Det internasjonale pengefondet (IMF).

En talsmann for Samaras opplyser at Hellas vil bli representert av utenriksminister Dimitris Avramopoulos og avtroppende finansminister Georgos Zanias.

Kollapset på fredag

Avtroppende finansminister Georgos Zanias må møte fordi den påtroppende finansministeren, Vassilis Rapanos, kollapset på sitt kontor fredag.

Den 65 år gamle økonomiprofessoren ble innlagt på et privat sykehus, som fredag kveld opplyste at han led av sterke magesmerter, svimmelhet, kvalme, hetetokter og utmattelse.

Det statlige nyhetsbyrået ANA meldte senere at tilstanden ikke var alvorlig, men at legene ønsker å ta en del prøver og derfor har anbefalt at han blir værende på sykehuset til over helgen.

På grunn av kollapsen ble han ikke tatt i ed som finansminister, og dermed blir heller ikke han med til Brussel.

Ber om lempelser i krisepakken

Under møtet i Brussel i slutten av kommende uke vil den nye greske regjeringen prøve å få til lettelser i krisepakken som landet har inngått for å få økonimisk hjelp.

Den nye koalisasjonsregjeringen, som ledes av det konservative partiet Nytt Demokrati, vil kutte mindre i budsjettene enn tidligere avtalt.

Blant endringene regjeringen til Antonis Samaras prøver å få vedtatt er en stopp i ytterligere oppsigelser i statlig sektor og en økning i arbeidsløshetstrygden.

De endringene må imidlertid den nye greske regjeringen prøve å overtale resten av Europa om å gå med på uten at regjeringens to viktigste medlemmer, statsministeren og finansministeren, er til stede.

SISTE NYTT

Siste nytt