NRK Meny
Normal

Saman (22) kan bli henrettet når som helst

17 år gammel ble Saman Naseem dømt til døden for korrupsjon og «fiendskap mot Gud». I morgen kan han bli hengt – men Norge er blant de mange som presser for å stoppe det.

Saman Naseem

Saman Naseem står i fare for å bli henrettet.

Foto: Amnesty

Flere menneskerettighetsorganisasjoner som Iran Human Rights, Amnesty International og Human Rights Watch er dypt bekymret for at den nå 22 år gamle mannen skal henrettes ved henging.

I april 2013 ble Saman Naseem dømt til døden for fiendskap mot Gud, også kalt for moharebeh, og for korrupsjon på jorden, som en følge av at han var medlem i den kurdiske opposisjonsgruppen, Party for Free Life of Kuridistan, ifølge Amnesty.

Norge i dialog

En norsk delegasjon med UD-direktør Wegger Strømmen i spissen er i Iran. De har prøvd å sette press på iranske myndigheter til den nå dødsdømte 22-åringen.

– Henrettelser av mindreårige er klare brudd på folkeretten, og Norge har flere ganger oppfordret Iran til å stanse praktisering av dette og til å avskaffe dødsstraff, sier kommunikasjonsrådgiver i Utenriksdepartementet, Astrid Sehl.

Torturert til tilståelse

Saman Naseem var 17 år gammel da han i april 2013 ble dømt til døden.

Ifølge rettsdokumenter skal Naseem ha innrømmet at han skjøt mot revolusjonsgarden. Men 22-åringen hevder i et brev at han ble tvunget til tilståelse gjennom tortur, og har trukket tilbake tilståelsen sin. Han har også fortalt at de som avhørte ham, trakk ut negler på hendene og føttene hans og at de slo ham gjentatte ganger i ryggen, på bena og i magen, ifølge Amnesty.

– Dødsstraff ikke et alternativ

Generalsekretær i Amnesty, John Peder Egenæs er på vei tilbake til kontoret da NRK ringer. Han har vært i møte med den Iranske ambassadøren der de har diskutert nettopp denne saken.

Egenæs sier alt tyder på at Saman ikke har blitt henrettet i natt norsk tid, slik det var planlagt.

John Peder Egenæs

Generalsekretær i Amnesty Norge, John Peder Egenæs, krever at iranske myndigheter stopper henrettelsen.

Foto: Poppe, Cornelius / SCANPIX

– Dersom det stemmer. Det gjør at vi kan fortsette å legge press på Iran.

Han leverte nærmere 30. 000 underskrifter til ambassadøren fra folk som krever at henrettelsen ikke skjer.

– Vi krever at Saman får en ny rettssak. Alt han har innrømmet har skjedd under tortur. Det har aldri vært en rettferdig rettsak, sier Egenæs

Amnesty forsøker nå å finne ut hvorfor Saman ikke ble henrettet ved daggry slik det var planlagt.

– Vi har erfaring med at selv om henrettelsen ikke skjer som planlagt, så er det likevel ikke en garanti for at det ikke blir gjennomført i de nærmeste timene, avslutter Egenæs.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt