Hopp til innhold

Salva Kiir avsetter visepresidenten

Sør-Sudans president Salva Kiir avsatte i dag visepresident, og rival, Riek Machar. En avgjørelse som kan svekke fjorårets fredsavtale i Afrikas yngste nasjon.

SOUTHSUDAN-UNREST/ South Sudan's President Kiir and his First Vice President Machar stand during the national anthem after he was sworn-in at the Presidential House in South Sudan's capital Juba

Salva Kiir (til høyre) sier han har avsatt visepresident (Riek Machar (til venstre). De to har lenge vært erkefiender, og har formelt delt makten i samlingsregjeringen som ble etablert i april.

Foto: STRINGER / Reuters

I en uttalelse som er formidlet av landets nasjonale kringkaster fortalte president Salva Kiir at han har utnevnt generalen Taban Deng til landets nye visepresident, skriver nyhetsbyrået Reuters.

Fram til mandagens melding om at Machar er avsatt, har Machar og Kiir formelt delt på makten i samlingsregjeringen som ble etablert i april, skriver Reuters.

Samlingsregjeringen var et ledd i en fredsavtale fra i fjor for å få slutt på den to år lange borgerkrigen i Sør-Sudan.

Vil ikke tilbake til Juba

SSUDAN-POLITICS-PEACE-AGREEMENT

Machar blir fortsatt jaktet i Juba, fortalte en talsmann for Machar i forrige uke.

Foto: ALBERT GONZALEZ FARRAN / Afp

Riek Machar har ikke blitt sett offentlig siden han forlot hovedstaden Juba tidligere i juli. Den avsatte visepresidenten forlot Juba etter at det brøt ut harde kamper mellom styrker lojale til Machar og president Salva Kiir.

– Det er ikke noe poeng å komme tilbake for å bli drept, sa en talsmann for Machar på fredag skriver NTB.

– Machar blir fortsatt jaktet på rundt Juba, vi stoler ikke på Kiirs lovnader om sikkerhet, fortalte talsmannen.

Kritiserer europeiske land

Da volden i landet blusset opp igjen evakuerte Sverge tre av sine ni politifolk. Ytterligere ni politifolk fra de andre landene som er en del av de fredsbevarende styrkene i landet ble også trukket ut ifølge et internt FN-notat som nyhetsbyrået AFP har fått tilgang til.

I det interne notatet er FN svært kritisk til Sverige, Storbritannia og Tyskland etter de besluttet å trekke politifolk ut av landet uten å rådføre seg med FN først.

Storbritannia får spesielt krass kritikk, fordi landet sitter i FNs sikkerhetsråd. For enkelte av bidragslandene, som er medlemmer av sikkerhetsrådet (...), kan det oppfattes som en mangel på engasjement for fred og sikkerhet, står det i notatet.

FN-styrker i Sør-Sudan

FN er svært kritisk til Sverige, Storbritannia og Tyskland for at landene trakk politifolk ut av landet uten å rådføre seg med FN.

Foto: ADRIANE OHANESIAN / Reuters

SISTE NYTT

Siste nytt