Salva Kiir avsatte hele regjeringen, og alle smilte

Sør-Sudans president Salva Kiir har sparket hele regjeringen, samt visepresidenten. Også hovedforhandleren utpekt til samtaler mellom Sør-Sudan og Sudan har mistet jobben. Men alle smiler.

Salva Kiir

Salva Kiir skulle rydde opp i regjeringen, det lå i lufta. To ministre hadde allerede fått sparken. Noen rykter gikk om at selveste visepresidenten Riek Machar kunne få sparken. Men det trodde de færreste ville skje, skriver Tomm Kristiansen i sin analyse.

Foto: STRINGER / Reuters

Analyse av Tomm Kristiansen

Salva Kiir skulle rydde opp i regjeringen, det lå i lufta. To ministre hadde allerede fått sparken. Noen rykter gikk om at selveste visepresidenten Riek Machar kunne få sparken. Men det trodde de færreste ville skje.

Pagan Amum, den mektige generalsekretæren i SPLM, det dominerende regjeringspartiet, slo på TV'n tirsdag ettermiddag. Salva Kiir skulle tale til folket.

Pagan Amum og Salva Kiir var ikke på god fot lenger. Etter at generalsekretæren hadde sagt at han ville stille til presidentvalget i 2015, hadde tonen kjølnet. Hva hadde Salva Kiir på hjertet? Ble det utskiftinger i regjeringen?

Avsatt grunnet vanstyre

Pagan Amum

Pagan Amum, den mektige generalsekretæren i SPLM, det dominerende regjeringspartiet, er ikke lenger på god fot med Salva Kiir.

Foto: STRINGER / Reuters

Lamslått hørte Pagan Amum hva Salva sa: Generalsekretæren, altså ham selv, var avsatt på grunn av vanstyre. En kommisjon skulle granske hans arbeid i partiet.

Også Riek Machar var avsatt. Han hadde også meldt seg som utfordrer til presidentvalget. For partiet var splittet.

Riek Machar hadde gått ut offentlig mot presidenten, det samme hadde Pagan Amum. Generalsekretæren i partiet hadde altså skrevet og talt mot partiets leder, Salva Kiir.

29 ministre «fristilt»

Men sjokket var ikke over. Salva Kiir hadde fristilt alle de 29 ministrene. «Fristilt», var ikke det å få sparken?

Nå skal landet ledes av Salva og statssekretærene. Antallet ministerier skal reduseres til atten, noen av de fristilte kommer nok tilbake.

Begikk presidenten et kupp, så og si?

Salva Kiir visste hva han gjorde. Han hadde støtte nok, selv om partiet er splittet. Og han skulle velge sine ord med omhu. Pagan Amum, som er demokratisk valgt generalsekretær kunne han ikke avsette. Han ble suspendert i stedet, mens en kommisjon skal undersøke hans drift av partiet. Den skal ha vært temmelig røff og rufsete.

Avsatte gratulanter

Riek Machar Teny-Dhurgon, Ban Ki-moon

Den nettopp avsatte visepresident Riek Machar roser presidenten for sin handlekraft, selv om det gikk ut over ham selv. Her sammen med generalsekretær Ban Ki-moon etter frigjøringen i 2011.

Foto: Mark Garten / Ap

I timene etter den dramatiske talen kommer overraskelsene på rad og rekke. Den nettopp avsatte visepresidenten Riek Machar roser presidenten for hans handlekraft, selv om det gikk ut over ham selv, denne gangen.

Han har vært en god mann for landet. Pagan Amum sier det samme. Dette er helt normalt, man skifter ut ministre. Og den avsatte informasjonsminister Barnaba Benjamin, minner vestlige journalister om at slik gjør man i vestlige, demokratiske land, hele tiden.

Så nå vet det internasjonale samfunn, og Sør-Sudan, at den handlekraftige, militante sjarmøren Riek Machar ikke har tenkt å begå statskupp. Han regner vel med at hans tid vil komme.

Salva Kiirs sjansespill

Sør-Sudan

En mann fra Lou Nuer-stammen i landsbyen Yuai i Sør-Sudan. Sudan beskylder sør for å finansiere militser på grensen til å angripe sivilbefolkningen.

Foto: CAMILLE LEPAGE / Afp

Men det var en kalkulert risiko, på et ytterst penibelt tidspunkt. Det skjedde bare noen uker etter at de feiret toårsdag som selvstendig nasjon, og bare to uker før Sudan skrur av oljeledningen, som fører sørs olje i rør over Sudans jord nordover, og til havet for utskipning.

Sudan beskylder sør for å finansiere militser på grensen til å angripe sivilbefolkningen. Sør retter den samme beskyldning mot nord, og 9. august skrur president Omar Al Bashir i Khartoum igjen krana.

Salva Kiir trenger en god forhandler nå. Det hadde han i sin avsatte generalsekretær. Han trenger også en til å mekle i alle de etniske konfliktene og skape ro. Han hadde det, i sin visepresident, Riek Machar.

Det er en risiko å avsette Riek Machar. Han tilhører nuer-stammen, og har vært en slags garantist for at Salva Kiir ikke fyller posisjonene med sine egne dinka-folk.

Splittet SPLM

Salva Kiir leder et splittet parti. Før hadde de én sak å kjempe for, å vinne krigen mot Sudan og bli selvstendige. Nå er det hundrevis av daglige politiske saker som kan splitte.

Etniske grupper står mot hverandre. Særlig står dårlig utdannede mennesker fra murle-stammen, som har en lang krigertradisjon, i vedvarende konflikter med de andre. Kvegtjuverier utarter til masseslagsmål, skyting og massakre. Landet henger ikke sammen, selv om sørsudanerne nå bor i et land de kan kalle sitt eget.

Ny regjering

Hilde Frafjord Johnsen

Lenger borte i gata sitter hun som kanskje har mer makt enn en sørsudansk minister, Hilde Frafjord Johnson. Hun leder FNs arbeid i Sør-Sudan, og står Salva Kiir nært.

Foto: Kallestad, Gorm / SCANPIX

Salva Kiir må raskt sanke sammen en ny regjering. Han kan velge en regjering av lojale. Eller han kan velge ministre som tilsammen fyller den etniske regnbuen.

Da samler han alle, men får samtidig en regjering med indre spenninger. Kanskje tenker han like meget på å finne noen som duger. Det gjorde ikke alle dem som har blitt kastet ut av kontorene.

Salva Kiir kommer til å gjøre det han er best til, å finne løsninger flest mulig er fornøyd med.

Ministrene fra igår er ikke borte. De har gått opp til sine kontorer i parlamentet like overfor regjeringskomplekset. De er alle folkevalgte. Der oppe sitter de, som ribbete høns og drikker sterk kaffe mens de lurer på hva som blir deres framtid.

FNs mektigste

Lenger borte i gata sitter hun som kanskje har mer makt enn en sørsudansk minister, Hilde Frafjord Johnson. Hun leder FNs arbeid i Sør-Sudan, og står Salva Kiir nært.

Jeg tror de tar noen øl sammen på slike dager. For Frafjord Johnsons munn er for tiden lukket med sju segl.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt