Hopp til innhold

Fant salmonella i griseører til hunder

Om du gir hunden din tørkede griseører som godteri bør du være nøye med håndvasken etterpå. Det populære godteriet kan inneholde både salmonella og andra bakterier som kan gjøre mennesker alvorlig syke.

Hund med griseøre

Overraskende høye bakteriefunn i griseører bekymrer det svenske veterinærmedisinske instituttet. Det vet puddelen Geronimo lite om, og han spiser gjerne griseører.

Foto: Karen/Vidalia_11 (Flickr CC BY 2.0)

Tørkede griseører

Tørkede griseører er regnet som en delikatesse i Asia, men i vår del av verden er det først og fremst hundegodteri.

Foto: Anne Akers/StripeyAnne Flickr CC BY-NC-SA 2.0

Salmonella og antibiotikaresistente ESBL-bakterier ble funnet i tre av 22 griseører som er undersøkt av det svenske forbrukernettstedet Råd & Rön.

I 14 prosent av prøvene ble det funnet salmonellabakterier og i 9 prosent ESBL-bakterier. ESBL kan føre til at vi blir resistente mot antibiotika.

En frisk og sterk hund kan tåle en høy dose salmonella, mens en gammel og svak hund kan bli riktig dårlig."

Julia Österberg, veterinær på Statens Veterinærmedisinske anstalt SVA
Valp med grisøre

Blixen (her 4 måneder) er en strihåret vorsteher som elsker griseører.

Foto: Signe Karin Hotvedt/NRK

Testen er gjennomført i samarbeid med Statens Veterinärmedicinska anstalt, SVA, som analyserte bakterieforekomsten i griseørene. I tre av de 22 ørene ble det funnet salmonellabakterier, og i to tilfeller ble det funnet ESBL-bakterier.

ESBL er en forkortelse for «Extended Spectrum BetaLactamase». I praksis betyr det at bakterien har resistensmekanismer som hemmer effekten av de vanligste typene av antibiotika.

Ukjent opprinnelse

Tørkede griseører selges i store mengder og i mange størrelser, i både dagligvareforretninger, dyrebutikker og i noen sportsbutikker, i forseglede poser og i løs vekt. I Norge koser en pose med 10 store ører fra 75 til 120 kroner.

Tørkede griseører er regnet som en delikatesse i Asia, men i vår del av verden er det først og fremst hundegodteri.

Nøyaktig hvor griseørene kommer fra er vanskelig å fastslå. På posene står det som oftest bare hvem importøren er. Den svenske forbrukerguiden klarte ikke spore opp opprinnelseslandet.

– Da vi kjøpte griseørene forsøkte vi å finne ut hvilket land de kom fra, men det var ingen butikker som kunne svare på det, forteller Råd & Röns testansvarlige Anna Edberg.

Vask hendene!

Hun understreker at dersom du kjøper griseører fra åpne beholdere i butikken, må du ikke ta på andre matvarer etterpå uten å ha vasket hendene. Særlig viktig er dette for små barn.

Salmonellainfeksjoner er en betennelse i tynntarmen som kan gi mennesker kraftig diaré selv om hunden ikke har symptomer.

– En frisk og sterk hund kan tåle en høy dose salmonella, mens en gammel og svak hund kan bli riktig dårlig, sier veterinær Julia Österberg på SVA.

Se hele testen her.

Tre golden retrievere spiser griseører

Griseøreparty: Tre Golden retrievere koser seg med tørkede griseører.

Foto: Wablair/Flickr (CC BY 2.0)

SISTE NYTT

Siste nytt

Det er store opptøyer i Frankrike etter en foreslått pensjonsreform, i Bordeaux ble rådhuset satt fyr på.

Opptøyene i Frankrike fortsetter – rådhus i brann

Rådhuset i Bordeaux står i brann og 123 politifolk er skadet etter nok en dag med voldsomme opptøyer i Frankrike.