NRK Meny
Normal

Salg av barn øker i Haiti

På grunn av manglende grensekontroller etter det kraftige jordskjelvet i Haiti i januar, blir stadig flere barn ofre for menneskehandel.

Haiti barn

Hvordan mindreårige blir tatt hånd om etter jordskjelvet i Haiti har blitt kritisert etter at amerikanske misjonærer prøvde å frakte 24 barn ut av landet.

Foto: Dieu Nalio Chery / Ap

Før det kraftige jordskjelvet som drepte mer enn 250.000 i januar, ble anslagsvis 2000 mindreårige i Haiti årlig ofre for menneskehandel til Den dominikanske republikk.

Nå som grensekontrollen nesten er borte har ingen oversikt over hvor mange barn som forsvinner.

Siden jordskjelvet har organisasjoner som jobber med å beskytte barn mot menneskehandel stoppet 3000 mindreårige på grensen. 750 av dem bar ingen dokumenter.

Les også: Misjonærer tiltalt for bortføring av barn i Haiti

Les også: Advokat mistenkt for trafficking

Nesten ikke grensekontroll

Over 100 barn krysser grensen hver eneste uke, og i skoleferier øker dette antallet. Lenger sør i landet er tallet på barn som krysser grensen enda høyere. Der finnes det nesten ingen kontroller.

Til tross for dette og internasjonale protester, mangler Haiti fortsatt riktig lovgivning for å slå ned på handel med mindreårige.

Den internasjonale organisasjonen for migrasjon (IOM) og UNICEF har gitt assistanse til regjeringen i utformingen av en lov, men forslaget er fortsatt under revisjon.

– Denne mangelen på lovverk hindrer arbeidet vårt med å forhindre bakmenn, mener organisasjoner som kjemper mot menneskehandel.

Les også: Gjenforent med baby etter et halvt år

– Grensen er fullstendig åpen

Til tross for at politi, FN-soldater og immigrasjonsoffiserer følger med på ulovligheter, blir nesten ingen stoppet.

Ramsay Ben-Achour, sjef i Heartland Alliance i Haiti, sier det er veldig lett å ta barn over grensen.

– Det er fullstendig kaos. Grensen er fullstendig åpen.

Clarine Joanice jobber med å beskytte barn mot menneskehandel i Heartland Alliance i Haiti.

– Vi stopper alle. Drosjer, biler, lastebiler, barn som kommer gående, forteller Joanice.

Joanice forteller at hun stoppet en mann som krysset broen mellom Haiti og Den dominikanske republikk sammen med en 10 år gammel jente. Jenta begynte å gråte og fortalte at hun ikke kjente mannen hun gikk sammen med.

– Han bare sa til oss, la meg få lov til å selge henne. Jeg kan dele pengene med deg. Fifty-fifty.

Heartline Alliance har ikke myndighet til å arrestere menneskesmuglere, men de tar vare på barna frem til de har funnet noen av slekningene deres.

Arbeidet med å finne slekninger kan ofte være svært vanskelig siden mange mangler dokumenter på hvem de er. Slekninger må kunne vite om fødselsmerker eller lignende før de får overta omsorgen for barnet.

Før jordskjelvet hadde 40 prosent av barna fødselsattester. Nå finnes det ikke lenger statistikk over hvor mange som har dette.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt