Hopp til innhold

– President Saleh skal ha forlatt Jemen

Saudi-Arabia skal ha framforhandlet en ny våpenhvileavtale mellom presidentens hærstyrker og en mektig stammeleder. Samtidig melder flere arabiske medier at president Ali Abdullah Saleh har reist ut av landet for medisinsk behandling.

Ali Abdullah Saleh

President Ali Abdullah Saleh skal ifølge kilder BBC har snakket med være skadet i hodet og på brystet, blant annet med en granatsplint ikke langt fra hjertet. Dette bildet av presidenten er tatt i slutten av april i år under en politisk markering.

Foto: Muhammed Muheisen / Ap

Både Al Jazeera og Al Arabyia har meldt at presidenten skal ha forlatt Jemen.

Til nyhetsbyrået Reuters bekrefter kilder i Saudi-Arabia at Saleh skal være på vei dit for medisinsk behandling etter angrepet mot presidentpalasset i Jemen.

– Saleh ventes å ankomme Saudi-Arabia i kveld for å motta behandling for skader i nakke og brystregionen, sa kilden som ønsket å være anonym til nyhetsbyrået.

Viseinformasjonsministeren i president Salehs regjering har derimot avvist meldingene om at presidenten skal ha forlatt landet for medisinsk behandling.

Jemens president Ali Abdullah Saleh har splintskader nær hjertet og andregrads forbrenninger på brystet og i ansiktet etter angrepet på palasset hans fredag, ifølge kilder BBC har snakket med.

Sent lørdag kveld kommer det meldinger om at visepresidenten i landet nå er fungerende president og overhode for de militære styrkene.

Visepresident Abd-Rabbu Mansour Hadi skal ifølge Al Jazeera nå ha tatt over kommandoen, men tv-kanalen sier ikke hvilke kilder de har informasjonen fra eller hva som er grunnen til maktoverdragelsen, skriver nyhetsbyrået Reuters.

Les alt om: Uroen i Jemen

Granatsplint under hjertet

Ifølge kildene fikk Saleh en granatsplint under hjertet etter granatangrepet som drepte sju sikkerhetsvakter.

Les også: Angrep mot presidentpalasset

Ifølge jemenittiske myndigheter kom presidenten fra angrepet med lettere sårskader i bakhodet. Fredag ble det lovt at han ville vise seg på en pressekonferanse, men folket måtte nøye seg med en TV-sendt tale uten levende bilder av presidenten.

Opposisjonen meldte først at president Saleh var drept, noe som raskt ble avvist.

Video Kamper i Jemens hovedstad Sana sett fra avstand

Kamper i Jemens hovedstad Sana fredag sett fra avstand.

Ny våpenhvileavtale

Ifølge nyhetsbyrået Reuters skal det også nylig ha blitt forhandlet fram en ny våpenhvileavtale mellom Salehs militærstyrker og styrkene lojale til stammelederen Sadiq al-Ahmar.

Det har den siste uka vært harde kamper i Jemen mellom stammekrigere og regjeringshæren til Saleh.

Nå skal derimot de to partene igjen ha blitt enige om en ny våpenhvileavtale framforhandlet av Saudi-Arabia.

Les også: Regjeringsstyrker har trukket seg ut av by i Jemen

Partene hadde en våpenhvileavtale for en uke siden, men den gang varte avtalen i bare et døgn før kampene brøt ut igjen blant annet i hovedstaden Sana.

SISTE NYTT

Siste nytt

Denne videoen skal vise en drone fra det ukrainske forsvaret slippe en granat på russiske styrker utenfor Kharkiv.

Slipper håndgranater fra minidroner

Nye videoer viser at små droner utstyrt med lette granater blir brukt i krigen i Ukraina. Disse blir først og fremst brukt som propaganda, mener ekspert Ole Jørgen Maaø fra Luftkrigsskolen.