Hopp til innhold

Dødelig sammenstøt i Tunisia

I Tunisia er en person drept etter at sikkerhetsstyrker åpnet ild mot ytterliggående islamister i hovedstaden Tunis. Spenningen mellom salafister og sekulære øker i landet.

Salafister Tunisia

Salafistene i Tunisia ønsker en islamsk stat. De protesterer med jevne mellomrom mot myndighetene og angriper selgere av alkohol. Her under en demonstrasjon i september.

Foto: ZOUBEIR SOUISSI / Reuters

– Volden startet da en gruppe ytterliggående islamister forsøkte å angripe en politistasjon i forstaden Manouba. Sikkerhetsstyrkenes reaksjon førte til at en av angriperne ble truffet av et skudd, opplyste Khaled Tarrouche, talmann ved innenriksdepartementet til nyhetsbyrået AFP.

Salafisten som ble skutt på tirsdag døde av skadene. To personer fra sikkerhetsstyrkene skal også ha blitt alvorlig såret i sammenstøtene.

Hevnaksjon

Angrepet på politistasjonen kommer få dager etter at de ytterliggående islamistiske salafistene barket sammen med selgere av alkohol i hovestaden på lørdag. Sammenstøtene førte til at en salafist ble arrestert, anklaget for å ha fornærmet politimesteren ved stasjonen i Manouba.

Angrepet i går skal ha vært en hevnaksjon for arrestasjonen etter lørdagens voldelige sammenstøt.

TUNISIA-POLITICS-CONSTITUTION-DEMO

En sikkerhetsvakt har tatt oppstilling i hovedstaden under demonstrasjoner mot regjeringen på ettårsdagen etter valget på nasjonalforsamling, 23. oktober 2012.

Foto: FETHI BELAID / Afp

Spenningen øker

De ytterliggående islamistiske salafistene har skapt mye uro siden Tunisia kvittet seg med diktaturet i 2011. Det frie og demokratiske valget på ny nasjonalforsamling i oktober samme år førte det moderate islamistiske partiet Ennahda til topps, og de styrer nå landet i koalisjon med to sekulære partier. Regjeringen har lovet å ikke forby alkohol eller innføre et påbud om slør for kvinner.

Det har salafistene lite sansen for. De ønsker et Tunisia basert på sharia som primærkilde for lovgivning, og går jevnlig til angrep på blant annet selgere av alkohol.

Myndighetene kritiseres for å ikke ta et oppgjør med salafistene, og samtidig slå hardt ned på andre kritiske røster som utfordrer salafistene, myndighetene og religionens stilling i samfunnet.

SISTE NYTT

Siste nytt