Hopp til innhold

Saksøker Facebook: Krever at Instagram og WhatsApp selges

48 delstater saksøker Facebook for brudd på amerikanske konkurranselover. Den føderale konkurransekomiteen i USA mener brukerne har blitt skadelidende av Facebooks monopol.

Mark Zuckerberg

SAKSØKES: Konsernsjef Mark Zuckerberg (36) har blitt milliardær gjennom sitt arbeid med Facebook. Han gikk nylig forbi Tesla-eier Elon Musk på lista over verdens rikeste, og ligger nå på tredjeplass.

Foto: Erin Scott

Amerikanske nyhetsbyråer melder at statsadvokaten i New York og 48 amerikanske delstater saksøker Facebook for brudd på konkurranselover. Lovene skal hindre kartellvirksomhet og at selskaper får dominerende markedsmakt.

De føderale myndighetene, ved den Den føderale konkurransekomiteen i USA (FTC), har samtidig anlagt et separat, koordinert søksmål, skriver The New York Times.

FTC hevder Facebook har skvist bort konkurranse ved å kjøpe opp andre rivaler, som Instagram og WhatsApp.

På denne måten har selskapet fått for mye makt over verdens mest populære kommunikasjonstjenester, sier FTC-direktør Ian Connor.

– Facebooks handlinger for å forankre og opprettholde sitt monopol har hindret brukerne fra å høste fordelene av konkurranse.

– Vårt mål er å dempe Facebooks konkurransehemmende oppførsel, og gjenopprette konkurransen, slik at fri konkurranse kan blomstre, sier Connor.

Kongresskomiteens medlem Jerrold Nadler kjørte i sommer Facebook-sjef Mark Zuckerberg hardt om oppkjøpet av Instagram.

WhatsApp og Instagram

CNBC skriver at Facebook selv varslet at amerikanske myndigheter gransket selskapet i juli i fjor.

I søksmålet fra 48 amerikanske delstater kreves det at Facebook kvitter seg med WhatsApp og Instagram. Facebook kjøpte bildedelingstjenesten Instagram i 2012, for over 5,8 milliarder kroner.

Letitia James, statsadvokat i New York

Letitia James, statsadvokat i New York, mener Facebook må kvitte seg med WhatsApp og Instagram.

Foto: Kathy Willens / AP

Instagram hadde da over 30 millioner brukere. I 2018 hadde antallet brukere vokst til over én milliard.

I 2014 kjøpte Facebook meldingstjenesten WhatsApp for over 100 milliarder kroner.

– I nesten ett tiår har Facebook brukt sin dominans og sitt monopol til å knuse mindre rivaler og renske ut konkurrenter, på bekostning av brukerne sine, sier New York-statsadvokat Letitia James.

Forsvarte oppkjøpet

James beskyldte blant annet Facebook for å åpne sine sider for tredjeparts utviklere av apper, for så å brått kutte tilgangen for dem som ble vurdert som truende.

James har ledet etterforskningen, som har pågått i over ett år. I sommer forsvarte Facebook-sjef Mark Zuckerberg Instagram-oppkjøpet i en høring den amerikanske Kongressen.

– Vi har mange konkurrenter. Om ikke vi fortsetter å være innovative vil bare andre ta over vår plass, sa Zuckerberg.

I en uttalelse til søksmålet sier Jennifer Newstead, juridisk direktør i Facebook, at såkalte «antitrust»-lover eksisterer for å beskytte forbrukere og fremme innovasjon, ikke for å straffe vellykkede virksomheter.

– Instagram og WhatsApp ble de utrolige produktene de er i dag fordi Facebook investerte milliarder av dollar, og mange års innovasjon og ekspertise, for å utvikle nye funksjoner og bedre opplevelser for de millioner som liker disse produktene, sier Newstead, blant annet.

Facebook og Instagram

Facebook kjøpte opp Instagram i 2012.

Foto: Jenny Kane / AP

Facebook-aksjen falt

Søksmålet var ventet, og det ventes at rettsavgjørelsen vil bli viktig ikke bare for Facebook, men også for de andre store, dominerende nettselskapene.

Nyheten om søksmålet førte like fullt til at Facebook-aksjen falt tungt, med over 3 prosent. Siden har den hentet seg litt inn. Aksjen er ned med rett under 2 prosent like etter klokken 21 onsdag kveld.

Også i 2017 ble det rettet et kritisk lys mot Facebook. Den gang gjaldt det selskapets håndtering av brukerdata. Det ble avslørt at informasjon hadde blitt brukt av det politiske dataselskapet Cambridge Analytica, uten at brukere hadde gitt sitt samtykke.

Saken endte med at Facebook inngikk et forlik med FTC på 5 milliarder dollar i fjor. Interne Facebook-dokumenter viste at Facebook-lederne var bekymret for Instagrams økende popularitet.

I oktober ble det kjent at det amerikanske justisdepartementet og 11 delstater saksøker Google. I søksmålet hevdes det at teknologigiganten har misbrukt sin dominans på internettsøk til å dempe konkurranse.

SISTE NYTT

Siste nytt