Hopp til innhold

Saifa ble vodtatt av tre opprørere - mannen hennes ble skutt

Kongolesiske Sifa Faida ble for to uker siden voldtatt av tre opprørssoldater foran øynene på mannen, som var bundet fast. NRK møtte henne på et spesialsykehus i Goma.

Kvinne voldtatt av opprørssoldater.

Sifa Faida forteller sin grusomme historie til NRKs Afrika-korrespondent.

Foto: James Wachira / NRK

Lavmælt forteller Sifa Faida sin historie.

Om da det banket hardt på døren en natt for fjorten dager siden, mens hun lå og sov sammen med mannen sin i huset deres hjemme i landsbyen tre – fire mil nord for Goma.

Gynekologen Deogracias Ngabo i Goma.

Gynekologen Deogracias Ngabo er en av dem som tar mot de voldtatte kvinnene.

Foto: James Wichita / NRK

Mannen åpnet og inn stormet tre opprørssoldater.
De bandt ham, og så voldtok de henne etter tur. Etter å ha tatt alt av verdi i huset, dro de sin vei. Men ikke før de hadde skutt mannen hennes i magen.

Sykehus for voldtatte kvinner

Vi treffer henne og sønnen på Kyeshero-hospitalet i Goma, spesialsykehuset for voldtatte kvinner i Nord-Kivu, den mineralrike og krigsherjede provinsen øst i Den demokratiske republikken Kongo.

Det er den kristne norske humanitære organisasjonen Join Good Forces i Kristiansand som har reist sykehuset sammen med sin lokale samarbeidspartner Hope in Action.

Pengene – 55 millioner kroner – er kommet fra Utenriksdepartementet i Oslo, og hospitalet ble åpnet så sent som for to uker siden, et par dager før opprørsbevegelsen M23 inntok provinshovedstaden ved Kivu-sjøen.
Og det er allerede stappfullt av ofre.

Spesialsykehus for voldtatte kvinner i Goma.

Dette spesialsykehuset for voldtatte kvinner i Goma er bygget med norsk hjelp.

Foto: James Wachira / NRK

- Livets realiteter

- I øyeblikket er det, som du vil se når du går rundt på sykehuset, rundt 50 voldatte kvinner her, forteller gynekologen Deogracias Ngabo. - To av dem ble voldtatt for syttito timer siden, vi fikk dem inn i morges. Mor og datter, datteren er bare tolv år gammel. Dette er livets realiteter her, og det har vært det i lang tid. Vi er så vant til det, sier han.

Hope in Action, som norske Join Good Forces samarbeider med, har i løpet av de siste ti årene tatt hånd om ikke mindre enn 16.000 voldtatte kvinner i Kivu Nord-provinsen. Det er 1600 hvert år, og dr. Ngabo regner med at det knapt utgjør en fjerdedel av alle kvinnene som rammes.

Organisasjonen har mottakssentre og helsestasjoner en rekke steder i provinsen. Kvinnene får for det meste hjelp lokalt. Men de som er sterkest skadet, får behandling på det nye Kyeshero-hospitalet og Heal Africa-sykehuset i Goma, der det også er reist en ny fløy for dem med norske bistandsmidler.

Trakk seg ut

I Goma har nå de fleste av opprørerne som inntok byen 20. november, trukket seg ut. .

Opprørssoldater på vei ut av Goma.

Opprørssoldater på vei ut av Goma lørdag ettermiddag.

Foto: James Wachira / NRK

Folk har tatt helg, det er liv på markedene i byen, men mange forretninger er fortsatt lukket og bankene stengt.

Nasjonale kongolesiske politistyrker – som flyktet da opprørerne kom – er kommet tilbake og har begynt å patrulere gatene igjen. Men det er FNs hvite, pansrede personellkjøretøyer og soldater med blå hjelmer som preger gatebildet.

FNs fredsbevarende operasjon i Kongo er blant verdensorganisasjonens største. Likevel har ikke de nær 7000soldatene som er utstasjonert her i Kivu-regionen, klart å hindre kamphandlingene, plyndringene og volden som det siste halve året har drevet flere hundre tusen kongolesere bort fra hjemmene sine.

Og voldtektene fortsetter.

Toppen av isfjellet

De femti kvinnene som i øyeblikket får hjelp på Kyeshero-sykehuset i Goma, er som dr. Ngabo forklarer, bare toppen av stort, mørkt isfjell.

Og det er ikke alltid sexlyst som driver overgriperne. Voldtektene er blitt en integrert del av krigshandlingene som ikke synes å ha noen ende i denne delen av Kongo.

- Du kan ikke snakke om seksuell glede når en kvinne blir voldtatt av fem menn, sier Ngabo.” Eller når hun får vagina fylt med stein eller kuttet opp med kniv. Den seksuelle volden brukes som et våpen i krigføringen, det gjelder å nedverdige både kvinnene og mennene deres.

LES OGSÅ: Opprørerne har startet plyndring i Goma

LES OGSÅ: Opprørere i Kongo lover tilbaketrekking

LES OGSÅ: Mindre kritisk for barna: – Nå lover FN å beskytte dem

SISTE NYTT

Siste nytt