Sahlin fikk gratisbilletter til tenniskamper

Socialdemokraternas leder, Mona Sahlin, gås nå nærmere etter i sømmene etter at hun tok imot flere gratisbilletter til tennisturneringen Stockholm Open.

Mona Sahlin

Socialdemokraternas leder Mona Sahlin slapp å betale for å se tenniskamper under Stockholm Open. Nå skal påtalemyndigheten i Sverige se nærmere på saken.

Foto: Leif R Jansson / Scanpix

Sahlin har tidligere gått hardt ut mot Moderaternas pertisekretær Sofia Arkelsten for å ha deltatt på såkalte smøreturer.

Men ifølge nyhetstjenesten Realtid takket Sahlin selv ja til gratisbilletter til tennisturneringen Stockholm Open for seg selv og sin sønn. Det skjedde kun få dager før hun gikk ut og kritiserte Arkelsten.

Ifølge Expressen kostet billettene til de fem tenniskampene til sammen 7500 svenske kroner.

Sahlin fikk blant annet med seg finalen der tenniseneren Roger Federer slo Florian Mayer 24. oktober.

Gunnar Stetler

Sjef for Riksenheten mot korrupsjon, Gunnar Stetler.

Foto: Åklagarmyndigheten i Sverige

Nå skal sjef for Riksenheten mot korrupsjon, Gunnar Stetler, se nærmere på saken.

– Etter at media har gjort meg oppmerksom på hendelsen skal jeg analysere saken nærmere og se om det finnes grunn for å innlede en foreløpig etterforskning, sier Stetler til det svenske nyhetsbyrået TT.

– Forskjell på idrettsarrangement og smøretur

Selv skriver Sahlin følgende i en uttalelse:

– Det er forskjell på å være til stede ved et stort idrettsarrangement og å ta imot en tur av et multinasjonalt oljeselskap som vil påvirke et politisk spørsmål.

Ifølge Sahlin er det viktig å støtte svensk idrett.

– En del av det å være politiker i riksdagen eller statsråd er å representere det offentlige Sverige, uavhengig om det er på Nobelfesten eller når Sverige er vert for et internasjonalt idrettsarrangement. Jeg står fast ved at man skal være forsiktig når man takker ja til en invitasjon. Svensk idrett skal støttes, selv av oss politikere i riksdagen og i regjeringen, skriver hun.

– Dårlig dømmekraft av Arkelsten

Sofia Arkelsten, partisekretær for Moderaterna

Sofia Arkelsten, partisekretær for Moderaterna, blir kritisert for å ha deltatt på smøreturer.

Foto: BERTIL ERICSON / Scanpix

Så sent som i forrige uke kritiserte Sahlin Sofia Arkelsten for å ha deltatt på smøreturer. Arkelsten har blant annet deltatt på en tur til Sør-Frankrike i regi av oljegiganten Shell.

– Jeg synes hun ar utvist veldig dårlig dømmekraft, og åpenbart nå mer enn noen gang. Nå er det opp til lederen for Moderaterna å vise om han synes det er greit å ha en slik partisekretær, sa Sahlin ifølge Aftonbladet.

Thomas Wallén ved PR Event, som hadde ansvaret for arrangementene rundt turneringen, sier til Aftonbladet at over 40 personer sto på listen over hedersgjester under Stockholm Open.

Blant de andre gjestene var kultur- og idrettsminister Lena Adelsohn Liljeroth og forsvarssjef Sverker Göransson.

Han sier at gjestene kun fikk billetter til tenniskampene.

Sahlin etterlyste i forrige uke en debatt om hva politikere kan ta imot og ikke.

– En politiker må aldri la det være mistanke om at man kan kjøpes, sa Sahlin i forrige uke.

– Gråsone

Gustav Fridolin i Miljöpartiet de gröna

Gustav Fridolin i Miljöpartiet de gröna.

Foto: Fredrik Hjerling

Miljöpartiet de grönas representant i riksdagen, Gustav Fridolin, sier at dette bare er en av mange saker som skjer i en gråsone.

– De aller fleste av oss får jo ikke gratisbilletter til tennisuken og det er klart at slikt kan skade tiliten til politikken, sier han, som selv takket ja til et studiebesøk med påfølgende middag ved et kjernekraftverk for noen år siden.

Han etterlyser nå også tydeligere regler og retningslinjer for hva som er greit for politikere å takke ja til og ikke.

SISTE NYTT

Siste nytt

Derfor er det bråk i Jerusalem

Flere hundre palestinere er skadet de siste dagene etter at israelsk politi stormet Al Aqsa-moskeen i Jerusalem. Situasjonen i den hellige byen kan komme ut av kontroll, ifølge eksperter. Hva er det som egentlig skjer?