NRK Meny
Normal

Intet nytt og friskt vinnerlag, akkurat

Det er krise i rosenes leir i Sverige, og gamlegutta hentes frem fra skapet for å hjelpe en partileder i motvind.

Mona Sahlin

Mona Sahlin hadde med seg LO-sjefen Wanja Lundby-Wedin, eks-statsminister Gøran Persson, LO-nestleder Bertil Jonsson og eks-eks-statsminister Ingvar Carlsson på valgmøte. Spørsmålet er om det hjelper så mye.

Foto: FREDRIK SANDBERG / Scanpix

Kjell Pihlstrøm - byline

Det er ikke mye glød og optimisme å spore blant de sosialdemokratiske valgarbeiderne rundt omkring i Sverige nå i valgkampens innspurt.

Den ene kalddusjen etter den andre i form av rekordlav oppslutning på meningsmålingene, har fått munnvikene til å peke loddrett nedover hos mange trofaste partislitere.

I et forsøk på å snu valgvinden i 11. time kaster derfor partistrategene nå inn den gamle garden for å hjelpe Mona Sahlin. De siste dagene har hun opptrådt sammen med Ingvar Carlsson og Gøran Persson, partiets to siste statsministre.

De advarer begge pliktskyldigst mot fortsatt borgerlig regjering og de ulykker de hevder den vil påføre land og folk.

Gammelt nyt

Disse nestorene på podiet er i seg selv et bilde på det ikke er mye nytt partiet makter å tilby velgerne nå i sluttspurten.

Ingvar Carlsson har fortsatt en høy stjerne som den hederlige og velmenende statsminister han en gang i tiden var – men det spørs om Carlsson anno 2010 appellerer til andre enn de allerede frelste.

Gøran Persson huskes selvfølgelig som en kraftfull maktpolitiker som tvang gjennom harde sparetiltak for å gjenreise svensk økonomi.

Det lyktes han med, men så gjorde Persson den generaltabben i valgkampen for fire år siden at han ikke tok arbeidsløsheten på alvor.

Det bitre valgnederlaget svir nok ennå.

Man kan lure på om partistrategene i det lengste har villet vente med å kaste Persson inn i manesjen nettopp av den grunn. Noen sleivete uttalelser fra ham om at sosialdemokratene måtte «jobba hårdare», var dessuten en ikke altfor kamuflert kritikk av Mona Sahlin der personkjemien fra før ikke alltid har vært den beste.

Etter Gøran Perssons nederlag for Fredrik Reinfeldts nye Moderatene i 2006, varslet sosialdemokratene en kraftig fornyelse av partiets politikk.

Det løftet fordampet i takt med den svært høye oppslutningen partiet lenge kunne bade seg til på meningsmålingene. De må ha virket som en sovepute, nærmest som en bekreftelse på at det er best å sitte stille i båten og ikke foreta seg noenting.

For da den borgerlige Alliansen i løpet av sommeren har vokst seg forbi på alle meningsmålingene, virker det som om Socialdemokraterna og de rødgrønne står uten ideer til et kraftig motstøt.

Hos Sosialdemokraterna er det ytterst få yngre karismatiske politikere som kan hjelpe Mona Sahlin med å snu stemningen.

Da tyr hun til gamlegutta. Men de er trolig utgått på dato.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt