Selv om den bemerkelsesverdige og originale katolske katedralen ikke er ferdig, ble den offisielt innviet i 2010.
Noen år senere, i 2016, oppdaget myndighetene at det aldri var gitt tillatelse til å sette opp det staselige bygget.
Søkte i 1885
Arkitekt Antoni Gaudí hadde søkt landsbyen Sant Marti, som nå er en del av Barcelona, om tillatelse i 1885. Han fikk aldri noe svar, men nå har altså myndighetene i den katalanske hovedstaden endelig sørget for at papirene er i orden.
Kirken har heller ikke stått i eiendomsregisteret, og mangelfull kontroll har gjort at byggeforskriftene er brutt flere ganger, ifølge den spanske avisen El Pais.
I dag står kirken på UNESCOs verdensarvliste. Byggingen er hovedsakelig finansiert gjennom inngangsbilletter og donasjoner. Kirkens stiftelse skal betale byen 4,6 millioner euro.
I oktober i fjor ble byen og stiftelsen enige om en avtale på 336 millioner kroner.
Summen skal betales over ti år og skal kal gå til offentlig transport rundt kirken, tilgang til attraksjonen og til å bistå det lokale nabolaget.
Nye tårn, en butikk og anlegg under jorda
Nå er det gitt tillatelse til at gudshuset kan få spir og tårn som er maksimalt 172 meter høye. Det skal også bygges kontorer og en butikk samt et anlegg i to etasjer under bakken, skriver elPeriodico.
Planen er at den skal stå ferdig i 2026. Da er det 100 år siden Antoni Gaudí døde etter å ha blitt påkjørt av en trikk.
Må rive for å få plass
Men det gjenstår et stort problem. Hvis bygget skal ferdigstilles slik Gaudí tegnet og tenkte, må flere bygårder på den ene siden av kirken rives.
Det blir dyrt og vil sannsynligvis bli møtt med voldsomme protester.
Basilikaen er et av de mest besøkte turistmål i Spania med 4,5 millioner besøkende i år. Det er anslått at så mange som 20 millioner nøyer seg med å se bygget fra utsiden.
Byggekraner ved kirken er et vanlig syn.
Foto: Lluis Gene / AFP