Khan om Trump: – Avlys statsbesøket

Londons borgermester Sadiq Khan ber den britiske regjeringen om å avlyse Donald Trumps statsbesøk etter at den amerikanske presidenten skapte Twitter-storm.

Donald Trump og London-ordfører Sadiq Khan

TWITTER-KRANGEL: Sadiq Khan oppfordrer den britiske regjeringen til å avlyse Donald Trumps statsbesøk etter helgens Twitter-krig.

Foto: Odd Andersen Atef Safadi / AFP

Trump kom med sterk kritikk mot Khan etter terrorangrepene som rammet London lørdag.

I to Twitter-meldinger langet USAs president ut mot Khans håndtering av terroren.

I et intervju med Channel 4 news sier Khan at Trump tar feil «om mange ting», og oppfordrer nå den britiske regjeringen til å avlyse et planlagt statsbesøk.

– Jeg synes ikke vi skal rulle ut den røde løperen for USAs president i omstendigheter hvor hans politikk går imot alt vi står for, sa Khan.

– Når du har et nært forhold er det akkurat som når du har en nær kompis. Du står sammen med dem på tross av motsetninger, men du sier imot dem når de tar feil. Det er mange ting Donald Trump tar feil om.

Twitter-storm

Ordkrigen mellom Khan og Trump startet kun få timer etter terrorangrepene i London der syv mennesker mistet livet, og minst 48 ble skadet.

I et intervju med BBC forsøkte borgermesteren å berolige befolkningen i London, og sa at «det ikke er grunn til å være bekymret over økt politinærvær i dagene som kommer».

– Innbyggerne i London vil se en økt tilstedeværelse fra politiet i dag de neste dagene. Det er ingen grunn til å bli bekymret. En av oppgavene til politiet og alle oss andre, er å sørge for at vi er så trygge som mulig, sa Khan blant annet i et intervju med BBC.

Trump tok Khans ord ut av sammenheng og tvitret søndag at «minst 7 er drept og 48 såret i terrorangrep og Londons ordfører sier det ikke er grunn til å være bekymret!».

Laster Twitter-innhold
Cressida Dick og Sadiq Khan

– AVLYS BESØKET: Sadiq Khan havnet i en bitter ordkrig med Donald Trump etter at han oppfordret londonere til å ikke bekymre seg for at det skulle være for få politifolk i gatene.

Foto: CLODAGH KILCOYNE / Reuters

Bedre ting å gjøre

Khan valgte først å ignorere Trump, og avfeide spørsmålet da han ble spurt om hans reaksjon på det verbale angrepet.

I en uttalelse sendt fra Khans kontor søndag ettermiddag, het det at «Londons borgermester har viktigere ting å gjøre enn å svare på Trumps feilinformerte tweet som med hensikt tar hans (Khans, red.anm.) oppfordringer til London-boerne ut av sammenheng».

Mandag slo Trump til igjen.

– Patetisk unnskyldning av London-borgermester Sadiq Khan som måtte tenke raskt etter sin «ingen grunn til å være bekymret»-uttalelse, tvitret presidenten.

Laster Twitter-innhold

Khan mener Storbritannia må sende et tydelig signal til USA ved å avlyse statsbesøket senere i år.

–Ingen grunn til å avlyse

Storbritannias utenriksminister Boris Johnson snakket tirsdag med pressen etter helgens Twitter-krig.

Tross Khans ønske sier han at han ikke ser noen grunn til å avlyse Trumps planlagte besøk.

– Invitasjonen har blitt sendt og akseptert, og jeg ser ingen grunn til å endre det, sa Johnson.

– Jeg ønsker ikke å delta i en krangel mellom disse to.

Likevel velger han å støtte borgermesterens kommentarer om den styrkede politinnsatsen.

– Han gjør helt rett i å forsikre byens befolkning om at det er bevæpnet politi i gatene, sa Johnson.

1,8 millioner

Det er ikke første gang noen foreslår å nekte Donald Trump å besøke Storbritannia.

Før Trumps første tur til landet som amerikansk president i februar signerte 1,8 millioner briter en underskriftskampanje som ville nekte ham å gjennomføre et offisielt statsbesøk.

Det var det kontroversielle innreiseforbudet som utløste protestaksjonen.

Utenriksdepartementet i Storbritannia uttalte den gang at de «registrerer den sterke motstanden, men støtter den ikke».

Rådes til å droppe tvitringen

Etternok en Twitter-tirade det siste døgnet, denne gangen mot sitt eget justisdepartement, rådes Donald Trump til å legge vekk Twitter.

Mandag raste Trump mot justisdepartementet for at de modererte hans forslag til et innreiseforbud slik at de kunne få gjennomført det.

–Folk, advokater og domstoler kan kalle det hva enn de vil, men jeg kaller det vi trenger, og det er: et INNREISEFORBUD, skriver presidenten i den første av fem twittermeldinger.

Han fikk blant annet kritikk av George T. Conway, ektemannen til Trumps rådgiver Kellyanne Conway.

Han mener at Trump gjør det vanskelig for seg selv med den ivrige tvitringen.

– Trumps tvitring mot justisdepartementet får kanskje noen folk til å føle seg bedre, men det vil ikke bidra til å overbevise flertallet i høyesterett. Trist, skriver Conway.

Laster Twitter-innhold
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt