NRK Meny
Normal

I retten for folkemord

Saddam Hussein nektet å erklære seg skyldig eller ikke skyldig da rettssak nummer to mot ham startet i dag. To av forsvarerne forlot salen i protest.

Saddam Hussein
Foto: Daniel Berehulak / Scanpix/AFP

Saddam Hussein står igjen for retten i Bagdad, nå som tiltalt for folkemord.

Saken mot Iraks tidligere diktator og seks andre gjelder drapene på titusener, kanskje så mange som 100.000, kurdiske landsbyfolk i Nord-Irak i 1988.

- USA-lakei

Da Iraks eks-diktator nektet å svare på dommerens spørsmål om han var skyldig eller ikke etter tiltalen, bestemte dommeren at det manglende svaret skulle protokollføres som "ikke skyldig".

 

Ødelagt bilde av Saddam Hussein
Foto: Ali Jasim / Scanpix/Reuters

Han nektet også å oppgi navnet sitt da dommeren spurte, og mente å anta at dommeren allerede kjente hans identitet. Saddam Hussein har aldri anerkjent domstolen han er stilt for, og beskylder den for å være satt ned av okkupasjonsmakten.

Underveis i rettssaken i dag kalte han også dommeren en USA-lakei. Han eksploderte da dommeren ikke ville la to av forsvarerne snakke. De to advokatene marsjerte deretter ut i protest.

- Irak trenger ikke flere brudd på loven, hvorfor bryter du loven? Jeg har leid inn disse advokatene for at de skal tale min sak, brølte Saddam Hussein mens han hamret på tiltalebenken med knyttneven.

 

Giftgass

En av de seks medtiltalte er Saddams fetter Ali Hassan al-Majid, som har tilnavnet "kjemiske Ali" fordi det var han som angivelig ga ordre om giftgassangrepene i det såkalte Anfal-felttoget mot kurderne.

Irakiske styrker anklages for å ha brukt sennepsgass og nervegass under operasjonene i Anfal-felttoget. Tiltalen mot Saddam og Majid lyder på folkemord, som kan straffes med døden. De fem andre er tiltalt for krigsforbrytelser og forbrytelser mot menneskeheten.

Anfal-rettssaken ledes av Abdallah al-Ameri, en sjiaaraber med 25 års erfaring som dommer. Ameri og hans fire meddommere håper at saken kan være ferdigbehandlet i løpet av fire måneder.

Venter på dom

Den første rettssaken mot Saddam Hussein og sju av hans nærmeste medarbeidere ble avsluttet 26. juli.

Da sa den tidligere presidenten at han hadde blitt tvunget til å delta i rettssaken mot eget ønske. Dessuten foretrakk han å bli skutt framfor å bli hengt hvis han blir funnet skyldig.

Dom i den kontroversielle og lange rettssaken, der han sto tiltalt for forbrytelser mot menneskeheten, er ennå ikke falt.

 

 

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt